Метро 2033

Вітаю вас! Свій перший огляд я б хотів присвятити одній з найулюбленіших своїх ігор, а саме Метро 2033. Приступимо...

Введення

Метро 2033 це яскравий представник жанру постапокаліпсису і фантастики, по суті, є экшэном з елементами стелса. І тут треба сказати,що практично всі ігри на тему постапокаліпсису мають свою родзинку. Кожна гра це своя,часто унікальна, всесвіт. Метро не стало винятком. Так звичайно за основу взято однойменний роман Дмитра Глухівського, але, по-перше, в грі досить великі відступи від книги, а по-друге, велика заслуга розробників в тому як вони представили цей світ.

Перед грою ми бачимо гарне відео, в якому повестуется як світ згорів у полум'ї атомного пожежі. Ви-один з 40 тисяч тих, що вижили, які сховалися на станція московського метро. За 20 років після катастрофи людство дещо як пристосувалося до нового світу. Навчився виживати у власних подземелиях метро. І незважаючи на те ,що остання війна ледь не винищила все людство, останні вижили продовжують вбивати один одного. Кожна станція тепер як місто, союзи станцій - держави. Головний герой на ім'я Артем жив на ВДНГ.Відносно спокійною станції, до тих пір, поки не з'явилася нова загроза. Невідомі мутанти, яких люди назвали чорними, почали нападати на станцію.І це протистояння складається явно не на користь жителів ВДНГ.

Ось на цій тривожної ноті і починається сама гра. Власне починається вона з того, що на станції з'являється людина по імені Хантер, який вирішує розібратися з цією проблемою. Він іде в тунель з якого прут невідомі мутанти, а на випадок якщо він не повернеться, доручає Артему дістатися до Поліса і там вже просити допомоги. І,природно, він не повертається.Терерь потрібно пояснити що з себе представляє Поліс. Поліс складається з перетину чотирьох станцій: Арбатській, Бороицкой, Бібліотеки імені Леніна та Олександрівського саду, і вважається наймогутнішим об'єднанням станцій.І ось Артему доведеться пробиратися по смертельно небезпечним тунелям, населеними хрін зрозуміє чому, по ворожим станцій, захопленими комуністами, фашистами або просто бандитами. Знаю, з боку це може виглядати дещо абсурдно і безглуздо, але особисто я був поглинений атмосферою гри, і незаострял уваги на такі недоладності, чого і вам раджу. Ось така зав'язка.

Весь сюжет переказувати не буду, розкажу лише про деяких персонажів, які будуть допомагати нам у нашому нелегкому шляху. Кожен значущий персонаж унікальний. Більше того кожен наш напарник змушує нас поглянути на цей світ метро з іншого ракурсу і розповідає щось цікаве, та й просто допомагає нам вижити. У грі, звичайно, будуть моменти, коли ви залишаєтеся один, але, як правило це не надовго.

Напарники і Персонажі

Хантер - власне той хто і відправив нас за пригодами. Він буде лише спочатку і іноді буде Артему у видіннях. Хантер це безстрашний сталкер або рейнджер, який може пройти метро з кінця в кінець. Незважаючи на те що його в грі трохи, справляє сильне враження і запам'ятовується як один з головних персонажів.Втім,від чорних не повернувся навіть він.Керується простим і жорстким принципом:"ворогів треба знищувати". А як інакше в цьому світі? Але ж саме цей принцип привів людство до краху...

Хан - Мій улюблений персонаж в грі. Є певним шаманом цього постядерного світу. Все б добре, але з його шаманством іноді переборщують. Персонаж чудово вписався в гру, однак його "Касталаиум Остериум Манта" в одному місці, виглядає безглуздо. Втім це дрібниця на загальному тлі. Під час подорожі з Ханом ми занурюємося в містичну атмосферу,яка, як недивно, відмінно поєднується з постапокалипсисом.Так само Хан розповідає нам про ще один страшний надалі останньої війни, а саме знищення тонкоматеріальних полів,в результаті чого зникли рай і пекло, і душі загиблих людей навічно залишаються в тонелях...щож ще один стимул не здохнути. Шкода що наша подорож з Ханом було недовгим.

Мельник - єдиний, хто погодився нам допомогти після вияви Поліса. Він один Хантера і так само один з лідерів Спарти(ще одним швидше за все був Хантер, але про це нічого несказано у грі). Спарта це невідоме угруповання, однак саме Спарта організувала перший і єдиний блокпост на поверхні. Мельник схожий на Хантера однак поступається йому впевненість і силу духу. Тому він трохи стушевывается на його тлі. З іншого боку Мельник представлений більш глибоко і більш жваво. У будь-якому випадку це дуже дотойный і интрересный персонаж.

Ульман - головний жартівник в грі. Жартує і до місця і не до місця. Він виразно вносить деяку оригінальність у загальне оповідання - додає різноманітності та оптимізму, якого так не вистачає в загальній похмурій атмосфері. Звичайно,комусь його жарти можуть здатися несмішними і плоскими, але мені вони дуже подобаються. Для мене вони запомнзапомнились як щось світле серед загальної пітьми. Ульман, звичайно ж може бути серйозним, просто нехочет.

І ще в грі дві кінцівки(назва огляду - відсилання до однієї з них) . І яка з них у вас буде залежить від ваших вчинків протягом гри. Про це краще докладніше розповісти в геймплеї.

Як правило, мета місії пройти з однієї точки в іншу на певній локації, яка населена різними супротивниками. Будь то бандити, фашисти чи мутанти. І як я вже говорив, Метро це екшен з елементами стелса. А це значить, що у вас є два варіанти проходження: по простому і по тихому. Простий варіант передбачає прориватися з боєм і знищити на рівні все живе. Тут все стандартно. Перестрілки досить цікаві. Вороги вміру тупі,тобто кидають гранати(динаміти), стріляють, кидаються від укриття до укриття. Знищити їх окремо не складає ніяких труднощів.Однак якщо ви потрапите під перехресний вогонь, вижити буде проблематично. Тому не варто ломитися вперед, як танк, Краще відстрілювати ворогів через укриття,поки вас невыкурят звідти.Але тут може виникнути невелика проблема. Зводиться вона до банальну нестачу патронів. І ось тут саме час згадати про стелс. По своєму досвіду можу сказати, що деякі місії в грі можна пройти не вбивши жодного людини. Найголовніше залишатися в тіні і не шуміти, до речі Метро єдина гра(щонайменше з тих в які я грав) в якій вам потрібно стежити за тим що у вас під ногами.Наприклад якщо ви наступите на скло це вас видасть. Так само можна усувати практично всі джерела освітлення. Якщо ви обрали шлях скритності, то всілякі лампочки і світильники стануть вашими головними ворогами. Але будьте обережні, якщо ви розіб'єте лампочку на очах у противника,то він неодмінно відреагує.Зрозуміти наскільки ви помітні можна по датчику освітленості розташованим у вас на руці поруч з годинником. Залежно від ступеня освітленості він буде зеленим, жовтим або червоним. Так само слід підібрати відповідне зброю для усунення супротивників.І так, не забудьте вимкнути фанарь, а то будете дивуватися з чого б вас весь час палять.

Отже у нас є два способи прохождления, однак комбінувати їх не вийде. Якщо вас один раз помітили знову сховатися практично нереально.Але незавжди вам доведеться прориватися з боєм. На деяких станціях вас чекає відносно теплий прийом.Тут можна поторгувати або просто поспостерігати за життям місцевих,яка чудово деталізована. Так само на станціях можна зустріти людей, яким потрібна допомога. Допомагаючи їм, ви збільшуєте свій шанс на хорошу кінцівку. І детальніше про систему хороших/поганих справ. Як вже було сказано в грі дві кінцівки.І якщо звичайну ви отримаєте при простому проходження, то Для хорошої кінцівки вам доведеться попотіти й поглибитися в гру. Під час проходження гри ви іноді будете ставитися перед вибором,наприклад:Прийняти/відмовитися від нагороди,Виконати/відмовитися від доп. завдання,допомогти комусь, або ні. Так само доброю справою є проходження без вбивств там, де це можливо(тобто за стелсу). А можливо це на трьох рівнях: на Сухаревський, на місії "Лінія фронту" і на Чорній станції. Це я знаю з власного досвіду.Коли ви робите добру справу з'являється спалах і характерний звук, не знаю, як його описати,схоже ніби що то падає в клодец. У грі близько 10 можливостей проявити хороші моральні якості. Для хорошого фіналу не обов'язково здійснювати всі хороші вчинки, вистачить 6-7, але не менше.

Хочеться відзначити локації гри. Хоч вони лінійні і невеликі, на мій погляд просто чудово деталізований. Так само як правило, є багато відгалужень і затишних місць де можна розжитися патронами,фільтрами і навіть зброєю.Тобто якщо ви обшариваете кожен кут купувати що-небудь практично немає потреби. Що стосується самої стилізації ігрового світу,то це зазвичай похмура атмосфера в подземелиях і трохи більше світла на поверхні. Нагорі це ще ускладнюється загальною розрухою втраченого світу.І особливо мені запам'яталася остання місія на Останкиской бвшне.Провівши більшу частину гри в подземелиях і тунелях,можна сторопіти від простору, який відкривається на вежі.Вся гра зроблена дуже якісно і фінал вінчає весь цей шедевр.

Ще один несомненый плюс гри. Для початку згадаємо що метро 2033 вийшла у 2010 році, в цьому ж році вийшли: Call of duty Black ops,Battlefield Bad Company 2, Bioshock 2. Це основні релізи того року, і я можу сказати, що метро перевершує всі ці ігри в графічної складової. Таким чином виходить, що в метро краща графіка серед шутерів 2010 року. І це обгрунтовано. Навколишній світ виглядає відмінно. Скрізь відчувається ретельність опрацювання.Слабке місце у всьому цьому пишноті це віддалені обєкти на відкритій місцевості, в них особливо прискіпливий погляд може знайти і смазаность, і тьмяність, і недостатню промальовування, і текстури невисокого дозволу. Втім на мій погляд це служить посиленню атмосфери, а саме: на відкритому просторі відчувається якась неуютность, пригніченість, і нас тягне назад, в метро, під землю, там ми відчуваємо себе більш впевнено, як вдома. Це створюється шляхом контрасту: темного, але насиченого метро, і світлого але змащеного, туманного і похмурого світу на поверхні.Втім це моє, напевно, не дуже правильне судження. Я як затятий фанат і шанувальник цієї гри, готовий навіть її мінуси повернути так що вони стануть плюсами. А ось що мене особливо вразило у графічної складової, так це опрацювання повітряних частинок. Всякий дим, пара, туман, пил різноманітні випаровування представлені як справжні.Нічого подібного я не бачив ні в одній іншій грі.Завдяки цьому створюється просто вражаючий, приголомшливий об'єм повітря.Кажестся ще трохи і ми вдихнемо ці пари,відчуємо їх запах,відчуємо затхлість подземелия.Це просто чудово.

Підводячи підсумки

Метро 2033 відмінний, і що немало важливо,дуже якісний шутер з прекрасною атмосферою, шикарним сюжетом(по книзі всетки) і цікавими персонажами.Хоч Метро і лінійно,все-таки залишає деяку свободу дій і можливість вибору стилю гри.Після гри у мене залишилося враження від перегляду хорошого фільму,фільму,який хочеться переглядати.

У сравнинии з книгою

Я чув різні думки,хтось захоплювався грою, але небув ввосторге від книги, хтось, будучи справжнім фанатом книги, відкидав гру. Мені дуже сподобалися і книга і гра. у грі багато відмінностей від книги, Зокрема були прибрані багато сюжетні повороти, деякі були сильно змінені.Сильні відмінності і в одних і тих же персонажів книги та ігри.Наприклад ульману в грі була надана велика роль.А Хана зробили більш однозначним .В цілому, всі персонажі гри спрощені в порівнянні з книгою, але в теж час більш глибоко розкриті і представлені більш жваво. Що дивно і незвично.Зміни торкнулися і самої атмосфери метро. хто читав книгу, той пам'ятає як похмуро була представлена життя на станціях. Люди по справжньому чіплялися за життя. по іншому йде справа в грі. на відміну від книги станції відносно впорядковані і придатні для життя. Взагалі складається враження, що з моменту катастрофи минуло 20 років, а років 50-60. Розробникам можна зрозуміти, зробити метро таким як у книзі, в грі було неможливо, вона б вийшла вкрай похмурою, нудним і занадто темною.Тому розробники дозволили собі цілком виправдану вільність.Що радує, так це відсилання до книги в діалогах НПС,хто читав книгу той так само пам'ятає багато історії та байки які ходять по метро і переказуються один одному.у грі так само присутній,якщо уважно вивчати мирну станцію,то можна дізнатися багато цікавого не тільки про метро,але і про те, що за його межами.Загалом не можна однозначно сказати, що краще,гра або книга.Правильніше за все буде сприймати їх як два окремих проекту пов'язаних спільною тематикою,що надають кілька два різних погляди на одну, чудову і затягує всесвіт. Всесвіт Метро.

Щиро вдячний усім хто це прочитав.Сподіваюся вам сподобалося.Так як це мій перший огляд,то ваша критика і думки особливо важливі.Так само хочеться подякувати AlexanderMel за допомогу при написанні огляду.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 30.12.2017
Переглядів: 241 | Рейтинг: 0.0/0