Batman: The Telltale Series - Episode 1: Realm of Shadows
Бути Бетменом нам пропонували в безлічі відеоігор, але завжди він був рятує місто героєм — потрапляв у халепи і перемагав лиходіїв. Заздалегідь прописані сценарії не завжди вдавалися (навіть до всіма улюбленої серії Batman: Arkham у фанатів коміксів можуть виникнути претензії), адже цей персонаж дуже багатогранний. Мільярдер, який веде подвійне життя і вимушений справлятися з проблемами і вдень і вночі, — ідеальний герой адвенчуры з моральними дилемами. І студія Telltale якраз таку гру і запропонувала.

Чим більше на екрані людей, тим гірше гра працює.

Жодних детонаторів

У порівнянні з минулими проектами компанії нічого незвичайного в Batman: The Telltale Series немає. Це таке ж поділене на двогодинні епізоди пригода, в якому немає необхідності зберігати предмети в інвентар, а більшу частину часу займають діалоги. Перший епізод нагадує вступ, покликане познайомити гравця з основними персонажами і продемонструвати, які геймплейні особливості варто очікувати в подальшому. І одна з них — постійне перемикання між управлінням Бетменом і Брюсом Уейном.

Зрозуміло, ніхто не дозволить надягати костюм кажана в будь-який момент — якщо герой одягається у своє кевларовое вбрання, то цього вимагає сценарій. Але перемикання завжди виглядає логічно і не збиває темп оповіді. Ось Брюс зустрічає гостей в особняку, а потім приходить у свою печеру, ось він вивчає щось на величезному моніторі, ось настає ніч і пора знову рятувати світ.

Telltale змішує в першому епізоді і політику, і дружбу, і спогади про дитинство, і міркування про Альфреда діях Бетмена, і багато інші теми. Виходить захоплююча історія, інтригуюча і залишає після себе багато питань. Знайшлося місце як відсилання до старим і новим коміксами, так і спробам внести щось своє — Пінгвіна, приміром, навряд чи хто-то дізнався б, якщо б його ім'я в грі не вимовили. Але відвертою відсебеньок і перевертання все з ніг на голову тут немає, тому обурюватися фанатам Бетмена точно не доведеться.

Епізод здається вступним з-за величезної кількості діалогів, і багато вирішення напевно вплинуть на проходження в подальшому. Тільки гравець визначає, з ким Брюс Уейн підтримує відносини, а кому може нагрубити. Чи Бетмен занадто жорстокий до злочинцям або пощадить їх? З ким Брюс хоче співпрацювати, а кому довіряє менше за інших? Тут не пропонують узяти на себе управління сильним супергероєм, б'ють морди всякої шпані на вулицях Готема. Тут головний герой — людина, якій іноді доводиться знімати з себе маску, і для ігор про Бетмена це в новинку.

Бесідами справа не обмежується, і іноді все ж доводиться грати. В основному геймплейні епізоди пов'язані з нічними вилазками Бетмена і поділені на кілька типів. Персонаж або б'ється з супротивниками, або вирішує головоломки, або робить і те і інше одночасно. Важко сказати, чи вистачить цього до кінця сезону, але поки що таких моментів досить.

Іноді Бетмену доводиться виконувати роботу детективів.

Зайнята людина

Коли Бетмен з кимось б'ється, гравцеві необхідно вчасно натискати кнопки (або їх комбінації), щоб ухилятися від ударів або завдавати шкоди ворогам. Ніякої нелінійності та варіативності тут немає, зате деякі натискання можна пропускати — я не один раз плутався в кнопках, проте все одно все зараховувався. Як не крути, було б нерозумно, якби якийсь худий бандит, вбивав супергероя із-за пропущеного QTE, тому таке рішення розробників більш-менш зрозуміло. Так і наявність унікальної для ігор Telltale механіки накопичення люті трохи згладжує враження. Якщо виконувати QTE одне за іншим, значок кажана в кутку буде заповнюватися, і з часом персонаж зможе завдати ворогові добиваючий удар.

Крім участі у бійках, Бетмену доводиться вирішувати загадки, і це поки що найцікавіша «ігрова механіка. У першому епізоді герой прибуває на місце злочину і вивчає докази, намагаючись встановити між ними зв'язок і зрозуміти, що сталося. Подібна сцена буде доступна ще раз ближче до фіналу. Дивлячись на ці моменти з боку, можна подумати, ніби вони неоригінальні і навіть занадто прості, але грає в цей момент з легкістю асоціює себе з героєм і намагається разом з ним докопатися до істини.

І в цьому полягає сильна сторона Batman: The Telltale Series — тут відчуваєш себе Бетменом. Приймаєш за нього рішення, спостерігаєш за його життям в костюмі і без нього, займаєшся звичними для нього справами. Вирішувати загадки Риддлера і бити банди на вулицях, звичайно, теж було весело, але тут пропонують щось зовсім інше. А завдяки відмінній зав'язці продовження історії чекаєш з нетерпінням.

Побачити хотілося б та патч. Власники PC вже висловили своє невдоволення в Steam, і на консолях ситуація нітрохи не краще. На PS4 частота кадрів в секунду скаче з 20 до 60, причому вона змінюється, як тільки камера перемикається. Персонажі можуть плавно переміщатися, а через мить все на екрані почне сіпатися, ніби граєш на старому комп'ютері з високими налаштуваннями графіки. Новий движок Telltale виглядає симпатично (особливо радує увага до деталей і унікальність кожної сцени), але напевно буде потрібно ще чимало місяців, перш ніж створені на ньому гри перестануть «гальмувати».

Бетмен постійно використовує свої незвичайні гаджети, і завжди це виглядає доречно.

***

Перший епізод Batman: The Telltale Series — це відмінний старт для нової серії, яка поки що демонструє великий потенціал. Навіть людям, далеким від коміксів і знаючим про Бетмена лише по фільмах Нолана (Christopher Nolan) та ігор Rocksteady, буде цікаво. Ну а прихильники супергероя поспостерігають за цим персонажем з дещо іншого ракурсу, оцінять оригінальну історію і зроблять Бетмена і Брюса Уейна такими, якими їм хочеться. Головне, щоб в подальшому це не скотилося в зелену тугу, як це буває у Telltale.

Плюси: хороша зав'язка, після якої хочеться побачити, що буде далі; відсутність відсебеньок і майже повне дотримання «каноном»; захоплюючі ігрові моменти; велику увагу до деталей.
Мінуси: погана оптимізація; можливість безкарно пропускати QTE іноді все ж збиває з пантелику.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 29.10.2016