Batman: Arkham City
Прикро, що «візитною карткою» Batman: Arkham City, всупереч задумом розробників з Rocksteady Studios, став зовсім не бетмобіль, а огидна PC-версія. Навіть топові відеокарти не в змозі підтримувати стабільні 60 fps, а про більш слабкому «залізі» і говорити нічого — власникам оного залишається лише змагатися в дотепності в розділі користувальницьких рецензій Steam і сподіватися на краще. Чи жарт — видавець, компанія Warner Bros. Interactive Entertainment, був змушений призупинити продаж комп'ютерного «Лицаря Аркхема» буквально через пару днів після їх старту.

Чому прикро? Та тому, що за безперервним потоком відомої субстанції (хоч він і, варто визнати, заслужений — покупець має право вимагати якісний продукт) ховається відмінна, загалом, гра.

Зробити невдалий скріншот в Arkham Knight практично неможливо.

Сама темна ніч

Не все спокійно не тільки в комп'ютерному королівстві, але і в Готемі. Після затишшя, що настало завдяки смерті Джокера, гряде буря — Лякало має намір розпорошити над містом токсин, який, звичайно, не обіцяє живим організмам нічого хорошого. Всіх цивільних терміново евакуювали. На вулицях господарюють банди головорізів, і врятувати становище, само собою, може тільки мільярдер в ушастом костюмі.

Чергова історія про «битві за душу Готема» струшує пил з вже знайомих тем. Яку ціну платить народний месник, присвячуючи свої таємниці друзів і близьких? Чим він готовий пожертвувати заради їх безпеки? Ці проблеми супергероїв вже не раз досліджували як у коміксах, так і в їх екранізаціях, і чи Arkham City глянула на них з новою, нестандартної боку. Втім, варто віддати належне сценаристам — кілька емоційних сцен їм і справді вдалися. Не обійшлося, правда, і без типових коміксних умовностей, а то і зовсім відвертої дурості, яка змусить поморщитися навіть тих, хто не сприймає подібні сюжети занадто серйозно.

Головне ж розчарування — це, власне, особистість Лицаря Аркхема. Якщо без спойлерів, то про те, що вбивця — садівник, ви здогадаєтеся задовго до того, як він вийде на сцену і оголосить про це (на превеликий подив головного героя — а як же інакше?). На щастя, майстер «інтриги» майже весь час маячить десь на периферії, і ви навряд чи засмутити з-за цього — все шоу успішно вкраде... інший персонаж.

Якщо вам не набридло збирати трофеї Загадочника в минулих частинах, можете порадіти — вас чекає ще пара сотень.

Take me down to Gotham City...

Набагато цікавіше будь-якого картонного лиходія сам Готем. Художники і дизайнери Rocksteady не перестають вражати своїм талантом, і консолі нового покоління нарешті дозволили їм зробити місто таким, яким його, здається, і задумували. Дощ, неонові вивіски, що відбиваються в калюжах, величезна кількість деталей в кадрі, різноманітна архітектура — краса! Милуючись краєвидами, що відкриваються під час польотів над дахами, розумієш: це саме той Готем, який всі хотіли побачити ще з часів Arkham Asylum.

Шкода тільки, назвати місто живим ніяк не вийде. Оскільки майже всі мирні мешканці евакуйовані, перед нами відкривається досить пустельна картина — ні про яку ілюзії життя і «пісочниці», ясна річ, немає і мови. Випадкові бандити, заповнюють ефір цікавими діалогами, та які роз'їжджають по вулицях машини — ось чи не все, що ви будете спостерігати під час подорожей від завдання до завдання. Не те щоб у попередніх частинах справа йшла інакше, але не чекайте від Готема чогось надприродного.

Взагалі, Arkham City страждає від поширеної хвороби — велика частина потенціалу відкритого світу йде на рутинні завдання. Краще відразу викресліть із списку справ зачистку всюдисущих «вишок» від загарбників, знешкодження бомб і порятунок пожежних — в цьому плані «Лицарю Аркхема» нічого запропонувати.

На щастя, в грі є й інші побічні місії. Майже всі «іменні» завдання, пов'язані з розшуком і затриманням якогось відморозка, — зовсім інша історія. Брюсу Уейну доведеться і обчислити серійного вбивцю, і перешкодити банді Дволикого обчистити банки, і дізнатися сумну історію не дуже кмітливого вченого. Все це, звичайно, з кат-сценами, діалогами і іншими перевагами багатомільйонних ААА-проектів. Іншими словами, якщо не збираєтеся отримувати всі «ачівкі», подібних завдань буде достатньо, щоб не згадувати про біди пожежних і решті «юбисофтовщине».

У досить цікавою детективної міні-грі потрібно витрачати записи з камер відеоспостереження, щоб знайти докази.

Зрівнюючи шанси

Ну а найкраще автори, звичайно, припасли для основного сюжету. Як і попередні ігри серії, більшу частину часу Arkham City пропонує займатися побиттям злочинців і стелсом, але тепер до знайомих елементів додався бетмобіль. І девелопери не брехали, коли стверджували, що приділить йому не менше уваги, ніж самому «вухатому».

По-перше, танк на колесах просто-напросто біса крут: перша поява сталевого звіра, дизайн якого явно навіяний фільмами Крістофера Нолана (Christopher Nolan), під хижий рев двигуна — один з найяскравіших моментів у грі. По-друге, з простої концепції — машина може, не повірите, швидко їздити, а також переходити в бойовий режим і стріляти з кулемета і 60-міліметрової гармати — автори вичавили максимум. На використанні авто побудовані і нехитрі просторові головоломки, і погоні (широкі вулиці Готема відмінно для цього пристосовані, так і об'єктів, що руйнуються на них достатньо), і битви з «босами», і навіть дещо комічний, але все-таки стелс.

Битви з дрона прості — потрібно тільки лавірувати між послужливо зазначеними траєкторіями польоту ворожих снарядів і точно стріляти у відповідь. Але такі епізоди достатньо швидкоплинні і динамічні, щоб урізноманітнити геймплей і при цьому не дратувати. Лише пару раз розробникам відмовляє почуття міри, і нас буквально закидають технікою противника. Проте в цілому — знову ж таки за умови, що ви не будете відволікатися на прісну «побочку», — бэтмобильного екшену рівно стільки, скільки потрібно.

А ось користь від машини як від засобу пересування, як не дивно, досить сумнівна — набагато зручніше і, головне, швидше долетіти до пункту призначення за допомогою плаща і гака, ніж грюкати по вулицях, розлякуючи кримінальників і збираючи стовпи. Тому й моменти, коли нам нав'язують бетмобіль і змушують, скажімо, везти затриманого в ділянку, здаються абсолютно необов'язковими і навіть зайвими.

Пробач, сумний випадок, але я ніколи не врятую твоїх друзів — це додаткове завдання занадто сумне.

Страх і мордобій в Готемі

Зрозуміло, стовпи, на яких тримається геймплей серії ще з першої частини: рукопашні сутички і потайне усунення збройних негідників, — нікуди не поділися.

Багато студії намагалися відтворити «двухкнопочную» бойову систему (згадайте хоча б Middle-earth: Shadow of Mordor і Sleeping Dogs), але Arkham Knight ясно дає зрозуміти — зробити краще Rocksteady може тільки сама Rocksteady. Вона і зробила. По суті своїй процес залишився колишнім — Темний Лицар вміє бити, контратакувати і оглушати плащем. Майже у всіх поєдинках від нас вимагається лише вчасно чергувати ці прийоми. Є, однак, і пара нових трюків — можна використовувати оточення, ефектно впечатывая представників криміналітету в электрощитки, і пускати в справу палиці, попередньо відібравши їх у необережних бандитів.А ось про систему Dual Play сказати, на жаль, нічого — іноді нам просто дозволяють почухати кулаки в ролі інших персонажів, таких як Робін або Жінка-кішка, і провести кілька спільних комбінацій з Бетменом.

Незважаючи на те, що подібна бойова система проста, і багато відвертають від неї ніс, вважаючи таке розвага негідним їх «платини» в Devil May Cry, вона не набридає досі. Девелопери дуже вміло урізноманітнюють процес і завжди відчувають, коли потрібно додати щось свіже. З часом з'являються нові вороги, наприклад здоровані з щитами або солдати в наелектризованої броні, яку спершу треба розрядити пострілом бэткогтя. Того ж самого Бетмена можна, як і раніше, «прокачувати», відкриваючи нові прийоми і роблячи його все більш «чітерським».

Нарешті, все це просто незрівнянно анімоване, а управління зручне і чуйне — тут ви не пропустите удар тому, що герой як-то неправильно зреагував на ваші команди. Навіть самі нудні додаткові місії сприймаєш прихильно, якщо в них дають побитися, — хореографія рукопашних боїв, коли Темний Лицар спритно перелітає від одного супротивника до іншого, перехоплює удари, заламує руки і влучно дає в щелепу, заворожує.

Щоб зловити цього піромана, вам доведеться відкатати на бетмобілі не один кілометр.

Всі похвали актуальні і для стелс-епізодів. Як і у вже стала класикою Arkham Asylum, герой повзає по вентиляциям, спостерігає за озброєними опонентами зверху і безшумно відправляє в сон одинаків. З цього Rocksteady успішно робить декілька годин цікавого геймплея, комбінуючи різні локації і види ворогів: медиків, що приводять у почуття повалених напарників; громив з «миниганами», яких варто залишати наостанок; операторів, керуючих безпілотниками.

Пройти невеликі кімнати-«пісочниці» можна безліччю різних способів — адже не дарма Бетмен обвішаний гаджетами (їх теж дозволяють «прокачувати»). Найвеселіше — спробувати зібрати всіх недругів поруч і застосувати новий прийом під назвою Fear Takedown: в пафосному уповільнення часу Брюс вирубає від двох до п'яти лиходіїв відразу. Є й інші варіанти — нацькувати на бідолах літаючий безпілотник, скориставшись пристроєм для дистанційного злому; або вистрілити з деструктора в ранець медика, щоб той, надаючи першу допомогу товаришу, отримав бадьорий заряд електрики.

Нехай стелс не можна назвати хардкорним, розслаблятися не варто — на рівні складності Hard ціна помилки висока. До того ж противники реагують на ваші дії — починають встановлювати міни і турелі, заглядати у вентиляції або ходити парами. Саме таку велику кількість можливостей, типів суперників і їх реакцій і приваблює найбільше.

Трохи сексизму та об'єктивації!

***

Навряд чи хтось стане сперечатися з тим, що у Batman: Arkham City є вади, причому деякі — досить серйозні. Відкритий світ можна назвати таким лише умовно, і при цьому в ньому вистачає рутини. Сюжет запам'ятовується швидше за окремими комедійними і рідкісними драматичними сценами (конкретизувати не буду, щоб уберегти вас від спойлерів), ніж історією в цілому, — хоча це начебто завершальна глава, яка повинна була зробити на публіку незабутнє враження.

З іншого боку, ці недоліки здаються не такими вже суттєвими у порівнянні з одним фактом: Arkham City просто приємно грати. Розробники вдало розвинули всі геймплейні механіки і жонглюють ними з талантом, доступним небагатьом в індустрії. Можливо, у наступних проектах авторам варто направити більше сил на сценарій, а не на спроби створити максимум вмісту, щоб покупець порадів перспективі вбити на нього десятки годин. Але навіть в нинішньому вигляді «Лицар Аркхема» — одна з найкращих ігор за мотивами коміксів в цілому і про Бетмена зокрема.

Плюси: відмінно анімовані рукопашні бої; різноманітний стелс; чудовий дизайн Готема; майже всі обов'язкові і «іменні» додаткові місії постійно дивують і пропонують що-небудь нове; деякі сюжетні сцени дійсно вдалися.
Мінуси: зайнятися у відкритому світі толком і нема чим; «вишки» та інша рутина; іноді розробники прямо-таки нав'язують бетмобіль; не дуже оригінальна і захоплююча історія; потворна PC-версія.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 25.11.2016
Переглядів: 291 | Рейтинг: 0.0/0