Warhammer: The End Times - Vermintide
Минулого літа компанія Games Workshop, що займається створенням настільних (і не тільки) ігор і відома насамперед за двома серіями: Warhammer 40,000 та Warhammer Fantasy Battles, — оголосила про закриття свого фентезійного варгеймів і створення на його основі нового. Warhammer Age of Sigmar хоч і має багато спільного зі своїм предком, але являє собою абсолютно іншу гру — з іншими правилами і трохи іншим сеттінгом. Як не дивно, настільки важлива подія практично не вплинуло на створення комп'ютерних адаптацій Warhammer Fantasy, навпаки — останнім часом ми побачили Blood Bowl 2, «Ранньому доступі» знаходитьсяMordheim: City of the Damned, ну і, звичайно, не можна не згадати один з самих очікуваних проектів (аж ніяк не тільки серед фанатів «вахи») — Total War: Warhammer.

Ще одна гра у всесвіті Warhammer Fantasy — кооперативний шутер від Fatshark під назвою Warhammer: The End Times — Vermintide.

Якщо хтось із соратників не поспішить на допомогу, то скавен-бігун з легкістю впорається з мисливцем на відьом.

Дератизація. Недорого, для постійних клієнтів знижки

Темні часи настали для... Так, стоп. Такими словами можна розпочати опис ледве чи не будь-якої книги або ігри даної всесвіту. Фентезійної «вахе», звичайно, далеко до свого «сорокатисячного» побратима по частині пафосу, але цього добра і тут вистачає, нав'язливого і не дуже. Епічні битви, в яких великі герої сходяться в поєдинках з породженнями Хаосу, інтриги і змови, боротьба за владу і за саме існування людського роду — подібним напхані гори супутньої продукції, починаючи від книг і відеоігор, закінчуючи коміксами, не кажучи вже про самих «настолках».

У випадку з Vermintide горезвісні темні часи настали для одного окремо взятого міста і всіх його мешканців. Юбершрайк, прикордонний оплот Імперії, зазнав нападу величезної орди скавенов — людиноподібних щурів. Крысолюди тут не рідкість, але вони зазвичай мешкають у міських підземеллях і каналізації і не представляють серйозної небезпеки. Однак цього разу зовсім інший випадок — в лічені години Юбершрайк перетворився з багатого і красивого міста в даний щуряче гніздо.Скавены всюди, вони не щадять нікого, і, якщо їх не зупинити, тут скоро не залишиться жодного живого представника людського роду.

Проте знайшлися ті, хто не бажає здаватися на милість переможця і воліє безславного втечі як мінімум смерть зі зброєю в руках. П'ятірка героїв — це мисливець на відьом, ельфійка-дозорна, дворф-слідопит, чарівниця і імперський солдатів. Небагато, але й така мала сила може переламати хід подій — з допомогою гравців, звичайно.

Використовувати зброю далекого бою проти звичайних скавенов — непростиме марнотратство, але іноді без цього не обійтися.

Чудова п'ятірка і шинкар

Незважаючи на те що доступних персонажів п'ятеро, одночасно в грі можуть брати участь тільки чотири людини (є і тупуваті боти замість відсутніх в партії людей). Автори намагаються домогтися максимального занурення в атмосферу всесвіту Warhammer з самого початку. Лобі оформлене у вигляді трактиру, волею випадку залишається поки неушкодженим, а список доступних місій стилізований під карту міста, що лежить на столі. Коротка підготовка, що включає в себе спорядження необхідною екіпіровкою та вибір завдання, підбір гравців (на рідкість швидкий, що дуже радує) — і вперед, в бій.Ніяких тобі нудних таблиць і інтерфейсу, який вибивається із загального стилю. Увага до сеттингу на рівні, аж до дрібниць — наприклад, зверніть увагу на оздоблення кімнати кожного з героїв.

Персонажі відрізняються не тільки зовні, але і, як і обіцяли, геймплейно. Кожен клас унікальний, за кожен треба грати по-своєму, і навички, корисні для дворфа, будуть абсолютно марні для дозорної. Справа не тільки в різній спорядження і зброю героїв — у кожного з них своя роль, і чим більше граєш, тим краще розумієш, як треба діяти тим чи іншим бійцем. Дозорна більше за інших використовує цибуля (ще б, з такою-то скорострільністю), дворф, навпаки, всякі «гармати» і арбалети застосовує лише в крайньому разі, зате відмінно «танкует» і відволікає на себе ворогів в ближньому бою.Магичка з допомогою палиці може неабияк запалити, але за це доводиться розплачуватися ризиком підпалити саму себе, якщо забути про перерві між заклинаннями.

Спорядження не обмежена одним стартовим набором — насправді тут дуже багатий вибір зброї, але до нових зразків ще треба дістатися. За підсумками кожного успішно виконаного завдання кидаються спеціальні гральні кістки, і якщо пощастить, то можна отримати свіжу екіпіровку. Сокири, мечі, щити, луки зі стрілами, рапіри та бойові молоти — для кожного персонажа є цілий арсенал. Предмети, як це прийнято, розділені по рідкості і корисності, у деяких є особливі властивості, а непотріб можна розплавити в кузні таверни (з шансом отримати щось цінне).

Крысоогр, один з найбільш небезпечних і сильних супротивників, у всій своїй красі.

Як рухатися, яким чином атакувати особливих ворогів, в який момент краще застосувати спеціальне зброю на зразок гранат, — все це приходить тільки з досвідом і дуже важливо для успішного виконання завдання, особливо на високому рівні складності. Тим не менш хотілося б побачити більш багату систему умінь, більше спеціальних ударів і способів знищення ворогів. До Dying Light, на жаль, тутешня бойова система все-таки не дотягує і тримається більше на все тій же командній роботі, а не на індивідуальному володінні зброєю.

Щурячі перегони

А от порівняння з Left 4 Dead звичайно, має право на життя, але банальним клонуванням шутера Valve тут і не пахне. Ближній бій на першому місці, хіба що ельфійка може дозволити собі таку розкіш, як стрільба з тим, по кому хочеться. Якщо за старою звичкою почати відстрілювати полчища щурів здалеку, то через кілька хвилин партію чекає неприємний сюрприз — стріли і патрони скінчилися, поповнити боєзапас ніде, а серед скавенов починають все частіше зустрічатися особливо злісні щури, в боротьбі з якими дуже придалися б, приміром, ті самі болти для арбалета, що були бездумно витрачені на звичайних крысолюдов.

Крысоогр величезний, дуже міцний, може відкидати гравців потужними ударами, завдаючи серйозної шкоди; скавен-бігун перекидає на землю і забиває до смерті; ватажок тягне відбилися від групи героїв куди-небудь в затишне місце, де їх можна безкарно добити. Є щури-кулеметники, любителі отруйного газу і елітні крысовоины в хорошій броне — зустрічатися з ними хочеться як можна рідше, на відміну від мешкокрыса. Цей скавен відразу ж стає головною метою, адже з його трупа можна зняти дуже важливі для групи речі, які тут завжди в дефіциті.

Кузні не завадила б можливість обмінюватися предметами з іншими гравцями хоча б у межах однієї партії.

Щури в Vermintide вийшли що треба. Вид пищащей орди, рікою ллється з якої-небудь каналізаційної труби, породжує стійке бажання скоріше врубитися в цю юрбу своїм вірним мечем або підсмажити десяток-інший мерзенних тварюк з допомогою палиці, а промелькнувший далеко силует бігуна або крик крысоогра викликає таке ж гостре відчуття тривоги — зараз тут стане жарко.

Командна робота в таких жорстких умовах, безсумнівно, в пріоритеті, і левова частка задоволення від гри знаходиться в прямій залежності від підбору партії. Будуть ваші брати по зброї умілими бійцями, нехай навіть ви незнайомі і вас звів разом бездумний алгоритм «матчмейкинга», — цікава партія гарантована. В іншому випадку все закінчується досить швидко і сумно — все-таки Vermintide не для слабаків. В ідеалі, звичайно, краще грати разом з друзями, користуючись голосовим чатом, як і у всі подібні кооперативи.

Зіпсувати задоволення, крім не найвправніших соратників, може і далеко не найкраща оптимізація. Величезні натовпи щурів змушують напружитися навіть досить сильні машини, однак при цьому гра не демонструє якихось особливих красот. Шаткувати скавенов весело до перших «фризів», а вони зустрічаються набагато частіше, ніж хочеться. Втім, над цим розробники, як завжди, обіцяють добре попрацювати.

Ще трохи-і магія вогню звернеться проти чарівниці. Варто трохи відпочити від заклинань і попрацювати мечем.

***

Крім технічних правок у планах Fatshark безліч інших поліпшень і виправлень. Обіцяють платні і безкоштовні DLC, що включають в себе як нових героїв, так і інші області Імперії і навіть локації інших країн світу Warhammer Fantasy, не кажучи вже про всякі дрібниці на кшталт розширення арсеналу. Цілком можливо, що буде і PvP-мультиплеер, аналогічний режиму Versus з L4D, коли гравцям доступні ролі супротивників головних героїв.

Втім, чекати всього цього зовсім не обов'язково — грати і отримувати задоволення можна вже зараз. Шанувальникам «вахи», а також тим, кому по душі масштабні поєдинки від першої особи з системою бою, вигідно відрізняється від «закликай всіх ворогів до смерті», варто придивитися до Vermintide уважніше.

Плюси: широкі можливості для командної гри; динамічні бої; наявність по-справжньому серйозних випробувань для любителів хардкору; оригінальний геймплей за кожен клас.
Мінуси: проблеми з оптимізацією; хотілося б бачити більш багату бойову систему.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 04.11.2016