The Witcher 3: Wild Hunt - Hearts of Stone
Додаток до «Відьмак 3» являє собою той рідкісний випадок, коли до вивчення вмісту підходиш не з традиційним питанням «Що нового?», а з бажанням дізнатися, чи вдалося розробникам зберегти все краще, що вже було зроблено ними. І не дивно, адже CD Projekt RED створила настільки монументальну і масштабну рольову гру, що складно уявити, якими засобами її можна було б поліпшити. Тому від «Кам'яних сердець» чекаєш не радикальних нововведень, а ще однією захоплюючої історії про Геральте. І ми її отримали.

Перш ніж приступати до читання статті, пам'ятайте — це рецензія, так що не дивуйтеся, якщо виявите, що в ній деякі сюжетні деталі. Ми вас попередили.

Накладення рунных слів — задоволення не з дешевих, але дає дуже відчутні ефекти.

Відьмаки жаб душать

CD Projekt справедливо вважає, що платні доповнення повинні бути порівнянні за масштабами з повноцінною грою і пропонувати користувачам самостійне пригода. Hearts of Stone, перше з двох великих DLC, анонсованих поляками, крім безлічі дрібних нововведень додає окрему сюжетну лінію, проходження якої займе близько десяти годин.

«Кам'яні серця» вимагають наявності оригінальної гри — події доповнення розгортаються на знайомій нам карті. DLC майже не розширило землі «Відьмака 3», але цих просторів більш ніж достатньо. Зате на старих територіях з'явилося кілька нових об'єктів. Не поспішайте кидатися на їх дослідження, так як додаток розраховане на героїв, які досягли тридцятого рівня. Звичайно, ніщо не заважає випробувати новий контент і більш слабким відьмарям, але тоді варто приготуватися до болю.

Якщо ви встигли очистити оригінальну карту від всіх питальних знаків, у вас з'явиться привід пройтися знайомими околицями — «Кам'яні серця» подарували кілька нових «івентів», розкиданих по світу, а також наповнили його свіжим «лутом». Замовлення на монстрів, перегони на конях, десяток карток для гвинта, унікальні зброя і броня — все це значно збагатило подорожі Геральта.

Нових видів монстрів в Hearts of Stone небагато — серед супротивників в основному будуть зустрічатися вже знайомі нам упирі, люди, привиди... Бойова механіка також залишилася без змін, хоча з'явилися ще дві клітинки для зіль. Зате дуже приємними і зовсім не простими виявилися зустрічі з «босами» доповнення. Логіка їхньої поведінки продумана дуже ретельно, кожен з них, будь то гігантська жаба, фонтануюча отрутою, або безликий цвинтарний монстр, що відновлює здоров'я після кожного успішного удару, вимагає індивідуального підходу.

Геральт з ностальгією поглядає на єдинорога...

Окремої згадки заслуговують заклинателі зброї і броні, з якими пов'язана нова система «крафта». Якщо яка-небудь річ має три вільних слота для рун або гліфів, то на неї можна накласти так зване слово рун. Ефект від поліпшення досить істотний — наприклад, «Омолодження» відновлює двадцять п'ять відсотків витривалості після смертельного удару, а «Збереження» робить бонуси від точильних каменів і верстаків постійними.Стоять операції зачарования недешево, тому, якщо у вашого Геральта виявилася кругленька сума, яку нікуди витратити, накладення рунных слів виявиться відмінною інвестицією.

Кам'яні серця скляних людей

Контент основної сюжетної лінії Hearts of Stone відкривається після вивчення дошки оголошень біля корчми «Сім котів». Звідти Геральт відправляється до лідера бандитської зграї Ольгерду фон Эвереку, який дає відьмак завдання розправитися з монстром, що мешкає в каналізаціях Оксенфурта. Стандартний замовлення приймає зовсім несподіваний оборот, і в результаті Білий Вовк виявляється в боргу перед таємничим Скляним людиною...

Історія доповнення крутиться навколо біографії Ольгерда і його відносин з загадковим спасителем Геральта. Розробники спробували в мініатюрі передати все те, чим нам запала в душу оригінальна гра. В процесі проходження відьмак побуває і в похмурих підземеллях, і в розкішних особняках; прогуляється по будинку з привидами і проведе ритуал виклику духу; перерубит сотню монстрів і поспілкується з десятком нових яскравих персонажів.Програма дуже насичена і постійно підносить щось нове: бшоволосий виявляється в ролі в'язня, створює команду професійних злодіїв, то стає частиною картини.

В черговий раз девелопери доводять — вони відмінно вміють витримувати ритм оповіді, постійно розбавляючи його смішними сценами. Додаток рясно присмачене гумором — їм пронизані як окремі діалогові репліки (наприклад, згадка відомого художника Ван Рогу), так і цілі сюжетні епізоди. Сцени на кшталт гулянки на весіллі, що супроводжується танцями, алкоголем і кулачними бійками, взагалі дуже яскраво ілюструють, чим цінний «Відьмак» — прекрасним рольовим відіграшем не тільки на полях брані, але і в спілкуванні і взаємодії з NPC, що живуть мирним життям.

Картини, як відомо, найбільш комфортне місце для проживання примар.

Шашні з Шані

Велика частина DLC присвячена не безглуздим бійок, а розкриття образів персонажів і діалогів. Все виконано в кращих традиціях CD Projekt — герої чудово озвучені, кожен з них наділений власним характером і мотивами, діалоги рясніють варіантами відповідей. Змінити кінцівку основний історії Hearts of Stone не вдасться, зате в рамках окремих епізодів у нас буде кілька можливостей так чи інакше вплинути на хід подій.

Любовну лінію автори теж не обійшли увагою. У відсутність милих серцю Геральта Трісс і Йеннифэр відьмак доводиться закрутити роман зі старою знайомою Шані, що опинилася якраз до речі в каналізації Оксенфурта. Який саме буде фінальна сцена рандеву, залежить від обраних вами реплік. Результат може бути несподіваним....

На освоєння «Кам'яних сердець» доведеться витратити не менше десяти годин. Це, звичайно, не межа: вдумливе, неспішне проходження на максимальному рівні складності з вивченням усіх куточків локацій і розгляданням інтер'єрів будівель (а вони тут чудові) напевно зажадає куди більше часу. Хронометраж доповнення та його контент гідні самостійного проекту — очевидно, розробники словами не розкидаються.

Доглядач — один із самих страшних і сильних монстрів «Кам'яних сердець».

***

The Witcher 3: Wild Hunt — Hearts of Stone — ще одна яскрава і насичена сторінка в історії Білого Вовка. Нехай її обсяг поступається «багатотомної» оригінальній грі, зате атмосфера і подача сюжету не розчарували. Різноманітні захоплюючі завдання, інтригуюче оповідання, варіативні діалоги, битви з запам'ятовуються «босами» — що ще потрібно для щастя?

Плюси: повноцінна сюжетна лінія; колоритні «боси»; нова система зачарования предметів дає дійсно корисні бонуси; харизматичний і загадковий антагоніст.
Мінуси: після проходження нестерпно хочеться ще.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 05.11.2016