Sword Coast Legends
В це важко повірити, але останньої пристойною рольовою грою за Dungeons & Dragons була Neverwinter Nights 2, що вийшла аж в 2006-му році. Ну не вважати ж пристойним непорозуміння під назвою Dungeons & Dragons: Daggerdale, що сталася чотири роки тому! Sword Coast Legends була покликана заповнити прикрий пробіл, і для цього Wizards of the Coast привернула забійні сили — ветеранів індустрії Digital Extremes, які робили ще першу Unreal, і Дена Таджа (Dan Tudge), керівника розробки і продюсера Dragon Age: Origins. І в цілому зі своїм завданням вони впоралися — хоча і не без певних застережень...

Більшість діалогів витонченістю не блищить.

П'ята пішла...

Sword Coast Legends вибудувана за правилами сучасної п'ятої редакції D&D. тобто це класична партійна CRPG, де гра постійно кидає невидимий кубик, звіряючи купу параметрів і роблячи спасброски, битви дозволяють у будь-який момент поставити на паузу, а ви можете зависнути години на два тільки над екраном створення персонажа. П'ять рас, шість класів, сім гілок здібностей для кожного класу, можливість вибрати субрасу, біографію, світогляд (так-так, те саме «хаотично-добрий», «нейтрально-злий» і так далі) і навіть голос персонажа — є над чим поламати голову.

Спочатку доступний один герой, але в сюжетної кампанії до нього будуть приєднуватися напарники, і вам доведеться особисто їх розвивати, екіпірувати і особисто ж вибирати, кого взяти з собою на чергове завдання (загін розрахований на чотирьох). Разом їм належить битися, спілкуватися, виконувати численні квести і досліджувати заплутані катакомби, усипальниці, каналізації і руїни. Плюс подорожі по глобальній карті Фаэруна та спілкування з жителями прибережного міста Лускан, загрузлого в криміналі і контрабанді.

Від печалі до радості

Втім, якість «великої і складної сюжетної кампанії», яку обіцяли автори Sword Coast Legends, спочатку викликає сумніви. Здається, що діалоги і квести писали не Ден Тадж і компанія, а початківці-аматори з допомогою вбудованого в гру редактора. «Привіт! Що сталося? Давай я допоможу! — Допоможи знайти брата/сестру/загублений товар. Принеси гриби/збери зразки слизу!» — до Dragon Age: Origins тут як до Місяця.

Напарники здаються нудними і шаблонними, а їх нав'язлива ідея повторювати одну і ту ж фразу через кожні десять секунд доводить буквально до сказу. Те ж саме хочеться сказати і про незручну камеру, яку потрібно постійно переміщати і обертати.

Чарівники і жерці не витрачають час на підготовку заклинання, не витрачають на нього ману, так і кількість використань «спелла», на відміну від Pillars of Eternity, нічим не обмежена.

Однак поступово справи налагоджуються. По-перше, закручується спіраль нетривіальною інтриги: нашим героям сняться кошмари, де з ними розмовляють демони, і незабаром їх починають переслідувати мисливці на нечисть. Друзів та товаришів вбивають на наших очах, рідна гільдія спалена дотла, і незрозуміло, хто ж ми такі насправді.

По-друге, з'являються більш цікаві квести. У Лускане, наприклад, доведеться провести кілька розслідувань, вкрасти дерев'яну ногу у бездомного і навіть розбудити сплячу красуню. Напарники починають ділитися інтимними подробицями з особистого життя і звертатися з проханнями про допомогу — одна з них, наприклад, втекла з дому і тепер боїться спілкуватися з рідною матір'ю, а з вини іншої загинули мешканці рідного села.

У діалогах все частіше дається можливість використовувати різні параметри, щоб якось вплинути на співрозмовника. А ми періодично стаємо перед вибором — яким шляхом потрапити в закрите місто, працювати на контрабандистку, підставивши невинну людину, чи ні, і так далі.

Шукайте і знайдете

Так, якість діалогів, різноманітність квестів, складність морального вибору — все це все одно не дотягує до рівня Dragon Age: Origins, Pillars of Eternity і Neverwinter Nights 2. І тим не менш сюжетну кампанію хочеться пройти до кінця. Багато в чому тому, що гра постійно кидає виклик і часом підкидає досить сильних суперників. В результаті навіть на нормальному рівні складності паузою доводиться користуватися практично постійно, щоб вирішити, хто, кого, чому і як буде бити. До того ж часто ваші підопічні чомусь відмовляються реагувати на ворогів, які б'ють їх союзників, — доводиться тикати їх носом у ціль.

В деякі пастки можна заманити ворогів.

Крім того, тут цікаво шукати нову екіпіровку, вирішувати нетривіальні пазли, щоб провести який-небудь ритуал, відкрити важливу двері або отримати чергову «мою красу +5 до втрати вогнем». Нарешті, цікаво дослідити підземелля і катакомби з включеним режимом пошуку, щоб виявити пастки, тайники, важелі та двері. До речі, «прокачаний» навик пошуку часто допомагає у вирішенні деяких квестів, де потрібно знайти, наприклад, прихований люк або лист.

Майстер і Маргарити

Проходити сюжет дозволяють як поодинці, так і в компанії трьох інших гравців. Можна також влаштувати спільний похід по підземеллю. Але куди цікавіше скористатися унікальним шансом, який надає Sword Coast Legends, і взяти на себе роль Майстра Підземель, тобто веде у визначеному сценарії.

Тут є кілька варіантів. Цікавіше всього створити в досить зручному і зрозумілому редакторі власний модуль (повноцінну кампанію або просто одне підземелля — вибір не обмежений) і запросити інших випробувати його. Можна скачати чужий модуль (а їх вже хоч греблю гати!) і спробувати себе в ролі Майстра там. Або стати провідним у швидкому матчі, тобто в поході по підземеллю.

Так чи інакше, відчуття будуть дуже незвичайними: ви в реальному часі розставляєте пастки, запускаєте різних монстрів, щось вигадуєте, а потім гравці оцінюють, наскільки їм з вами було цікаво і складно.

Відповідно, ви самі вільні спробувати себе у ролі «піддослідного кролика» і взяти участь у пригоді під керівництвом якого-небудь Майстра Підземель, наприклад, з Варшави.

У грі маса різноманітної екіпіровки.

***

Все це змушує згадати про першу Neverwinter Nights — Sword Coast Legends також пропонує цікаву, але, скажімо так, не найвидатнішу сюжетну кампанію і при цьому відкриває величезні можливості для створення фанатських модулів і спільних пригод в світі Dungeons & Dragons. Таким же феноменом сьогодні вона, звичайно, не стане — тут занадто багато дражливих моментів і занадто багато ми бачили відмінних RPG за останній час. І все ж за той імпульс і стимул, який Sword Coast Legends надала народному D&D-творчості, автори безумовно заслуговують оплесків.

Плюси: перенесення правил п'ятої редакції D&D; дійсно велика сюжетна кампанія; складні тактичні битви; можливість спільних пригод з іншими гравцями; вбудований редактор; режим Майстра Підземель.
Мінуси: слабкі діалоги і примітивні здебільшого квести; незручна камера; повторювані репліки персонажів; часто ваші підопічні занадто пасивно ведуть себе в бою.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 04.11.2016