Соник кольору

Перші тижні після виходу Соник розв'язали розробники були зайняті тим, що збирали думки гравців і робили на їх основі відповідні висновки. Зрозумівши свої сильні і слабкі сторони, сега вирішила зробити нову гру, яка б догодила абсолютній більшості шанувальників. Не секрет, що в Соник розв'язали провисав нічний ігровий процес за перевертня, в той час як денні рівні були виконані чудово. Саме тому автори вирішили зробити весь новий проект в «денному» ключі. Здавалося б, що ще потрібно для щастя? Не переборщити з ідеями. Мабуть, одних тільки денних рівнів розробникам здалося мало і вони наділили своє дітище низкою нововведень. Так, я кажу про маленьких інопланетних істот — виспов. Прислухалися до прохання фанатів і сконцентруватися на основному геймплеї за Соника і не дробити його на частини, вводячи додаткових непотрібних ігрових персонажів. Реліз відбувся в 2010 році спеціально для для Nintendo Wii і Нінтендо DS. Світ прийняв гру тепло. Більш того, деякі критики називали гру чи не найкращою в серії, відзначаючи відмінне почуття гумору і загальну безтурботність. Окремої похвали удостоївся креативний дизайн рівнів. Інші готували грі звання «Бога для фанатів синього їжака». А ось рівень складності був оцінений неоднозначно. Акули пера порахували гру незбалансованою і виказали побоювання, що останні рівні гравцям молодшого віку дадуться з великим трудом. Традиційно управління лаяли, називаючи його неотзывчивым і складним для сприйняття. Але вистачить чужих думок. У мене самого є, що сказати про звукових фарб.

В Історія звукових фарб нарочито дитяча і всіляко уникає страшних монстрів або драматичних перипетій, коли герой знаходиться під реальною загрозою смерті. Як наслідок, даним проектом стає в рази складніше зацікавити аудиторію старшого віку.

Сюжет бере початок парку розваг, який побудував доктор Еггман, нібито, в знак каяття за свої багаторічні злодіяння. Однак Соник і Тейлз не вірять в доброго наміру вусаня і пробираються у парк, щоб знайти докази, які зможуть викрити підступного генія. У парку вони зустрічають маленьке інопланетне істота, що потрапило в біду. Вони рятують його і Тейлз з допомогою свого винаходу переводить на зрозумілу їм мову звірятка. Виявляється, що істота звуть Якер. Він є представником раси виспов, які відрізняються здатністю з'єднуватися з тілом іншої істоти, наділяючи його унікальними можливостями. Ну, і, звичайно, Якер каже нашим героям, що їх поневолив расу доктор Еггман. Головною метою їжака та його напарника стає звільнити маленьких істот від гніту пузатого вусаня і засмутити його мерзенні плани. Виявляється, що доктор Еггман одержимий ідеєю створити гігантську гармату, яка вміє стріляти променями, що змінюють свідомість, і направити її на рідну планету Соника, тим самим, підпорядкувавши всіх її жителів своєї волі.

Як бачите, сценарій дуже простий. Особливо сумно, що останні ігри з синім їжаком ніяк не можуть обійтися без додаткового персонажа, який з'являється лише на одну гру, щоб хоч якось мотивувати героїв в черговий раз рятувати світ. Сега експлуатує одну і ту ж схему десятки разів, злегка перетасовывая особи і ситуації. Пахне халтурою. Починаючи з Соник розв'язали, автори тримають курс на звеселяння сценарію — від пафосу і пихатої драми намагаються піти і замість цього додати історію більше жартів і абсурду. Скажу чесно, жартувати у авторів виходить погано. Після того, коли ти багато років намагаєшся досягти успіху на драматичному терені, почуття гумору просто атрофується. Плоди фантазії місцевих сценаристів здатні викликати хіба що здавлений істеричний сміх, та й за той ви будете почувати себе ніяково. Доктор Эггману додали двох бовдурів-роботів теж, щоб не робити його занадто похмурим. Не дуже зрозуміло, навіщо йому компанія таких ідіотів, якщо він сам, по суті, досить веселий персонаж. Мабуть, разом веселіше. Таким чином, замість скільки-небудь оригінального лиходія ми отримуємо ще одну копію горе-команди на кшталт Шредера і його підручні-дебілів або злий Матусі з «Футурами» і її недорозвинених дітей. Роботів звуть Орбот і Кубот, і виконані вони відповідно у вигляді кульки і кубики. Вони малого розміру, майже настільні, і весь час творять якусь нісенітницю. Ні, буває, видають вони щось веселеньке, але це буває вкрай рідко. Але це хоча б новоприбулі герої, їм дозволено бути такими невдалими. А ось чому Соник раптово став так плоско і гидко жартувати — загадка.

По суті, ігровий процес в Соник кольору - злегка перероблений і відшліфований Соник розв'язали. Базові елементи серії нікуди не поділися - протагоніст все також з блискавичною швидкістю проноситься по рівнях, попутно перетворюючи ворожих роботів в купу непотрібного металобрухту і збираючи золоті кільця, безладно розсипані по периметру локації. Кільця оберігають їжачка від смерті. До тих пір поки у вас в невидимому кишені зберігається хоча б одне кільце, можете не хвилюватися за своє збереження. Правда, від будь-якого зіткнення з ворогом або невдалого потрапляння на шипи миттєво Соник втрачає кільця всі, незалежно від того, скільки у нього їх було до цього. Ну, а якщо ви попалися ворогові і кільця у вас немає, будьте готові почати рівень з контрольної точки, попередньо розплатившись однієї ежиной життям. Також в грі, як і раніше присутня атака з повітря - коли їжачок злітає вгору, згортається у колючий клубок, прицілюється і потужним ривком дає роботу по голові.

Соник квітів працює за заповітами Соник розв'язали і на рівні концепції. Хлопці переглянули свої минулі досягнення і відкинули все непотрібне, залишивши тільки денні рівні. Крім того, сюди перебралася досить цікава фішка з переходом з 3Д в 2Д і навпаки в реальному часі. Рівень ділиться на кілька секцій, в кожній з яких своя механіка. Коли персонаж зачіпає невидимий тригер, камера змінює ракурс, а управління стає плоским. Цей, здавалося б, простий трюк привносить в гру знатне різноманіття і не дає розслабитися.

Соник Ледь перетинає фінішну межу, він встає у переможну позу, а на екрані виникає вікно статистики, який підраховує, скільки ворогів ви знищили, скільки кілець зібрали і через деякий час завершили рівень. Потім закадровий екзаменатор виставляє вам буквену оцінку. Щоб отримати найвищий ранг, доведеться озброїтися всією своєю спритністю і кмітливістю. Рівні Соник кольору можна пройти різними шляхами, і знайти найкоротший з них з першого разу не вийде. А ще практично на кожному рівні ви зможете знайти особливі червоні кільця. Всього їх по п'ять штук на рівні і зазвичай вони добре заховані, так що приготуйтеся досліджувати кожен віртуальний кубометр. За збір кілець вам відкриють додатковий матеріал, типу начерків персонажів і місцевості, музики і роликів. Не особливо корисно, але все одно краще, ніж нічого.

Здається, ми підібралися до найголовнішого розрізнення звукових фарб від попередніх ігор. Це виспы. В капсулах Тепер, крім звичної пачки кілець або тимчасової невразливості, ви можете зустріти маленьких інопланетних істот, які наділяє їжака незвичайними здібностями. Всього виспов вісім видів, і кожен виділяється кольором. Один, наприклад, може перетворити їжачка в натуральну установку для буріння землі - він починає як скажений вгризатися в землю і шукати зариті скарби. Білий вісп додає і без того швидкому звірку прискорення. І це лише найбільш адекватні виспы - інші творять з нашим героєм таке безумство, що стає складно повірити в те, що відбувається. Наприклад, синій вісп перетворює Соника в вухатий синій куб, а помаранчевий робить з їжачка ракету! Подібне просто не вкладається в голові. Але то ще буде.

Виспы були покликані внести в ігровий процес завидна різноманітність, але на ділі вийшло, що маленькі інопланетяни лише гальмували динаміку гру, а призначення деяких з них залишалося досить туманним. Крім того, всі ці додаткові механіки відволікали від головного - безтурботного і швидкісного проходження рівнів. Масло у вогонь підливає і жахливий перекіс у бік двомірного геймплея - на п'ять хвилин в 3D-пригоди припадає двадцять хвилин 2Д. Особисто я нічого поганого проти плоского геймплея не маю, але скрізь потрібно дотримувати баланс.

Соник кольору містить сім зон, кожна з яких розділена аж на шість рівнів замість звичних двох попередніх ігор. На жаль з цих шести рівнів тільки два виконано в 3Д, а інші чотири плоскі. Закрадається підозра, що розробники просто поспішили, або ж полінувалися довести гру до розуму, адже об'ємні рівні відчутно складніше у виробництві. Сам дизайн локацій сильно відрізняється від усього, що було раніше. Якщо в минулих іграх розробники намагалися брати за основу реальні точки світу і адаптувати їх під всесвіт Соника, акуратно лавирующую між реалізмом і вигадкою, то в Соник з'явилися кольору рівні, повністю створені завдяки хворої фантазії авторів. Особливо вражає рівень, де синій їжак подорожує по країні солодощів, стрибає по пампушків з шоколадною глазур'ю і купається в киселевих річках. Все це настільки сильно не вписується в концепцію серіалу, що диву даєшся - як ці ж самі розробники могли зробити одночасно Соника Пригоди Соника і кольорів! Якщо сега і далі буде так відчайдушно гнатися за дитячою аудиторією, вони ризикують втратити затятих фанатів і залишитися з носом.

Для того, щоб зробити без використання виспов неможливим проходження, розробники сконструювали рівні таким чином, що пробігти просто так ви зможете далеко не всі з них. У кінцевому рахунку це несприятливо відбивається на сприйнятті гравця. Втім, діткам, які не знайомі з Соніком і не знають про те, якими повинні бути з участю його гри, швидше за все сподобається. Благо, складність тут набагато простіше, ніж в інших іграх серії.

Музика

Музичний супровід у звуковому кольору старанно тримає курс на підкорення молодшої аудиторії. Рок-музика в більшості своїй була прибрана з саундтрека і замінена на синтезовані бадьорі ритми. Примітно, що дана гра є останньою, де в якості головної теми використана вокальна композиція. Вступна і заключна пісні були виконані групою готівкові грошові кошти і разюче відрізнялися від звичних творчості тиснява 40, ми пропонуємо або навіть Джарет Реддик. В цілому, робота вийшла завзятою, але при цьому до огиди вторинної. Те ж саме стосується і треків всередині гри. Окремі композиції можуть припасти до душі і навіть потайки пробратися в ваш плеєр, але це швидше виняток, ніж правило. Основна маса музики — жуйка. Ви пережовуєте її поки граєте і вона навіть прийде видовища своєрідний смак, але тільки ви натиснете на кнопку виходу, вам відразу ж захочеться виплюнути цю субстанцію. Порівнювати нинішній саундтрек з музикою з самих перших ігор серії смішно і навіть блюзнірство. Ні про які шедеврах тут мови не йде. Створити гарний настрій на кілька хвилин стеля місцевого саундтреку. Що стосується звуку, він намагається з усіх сил бути хорошим. Майже всіх акторів озвучування замінили, включаючи голос протагоніста. Тейлз тепер говорить голосом сорокарічної жінки і виглядає це трохи страшно. Фонові шуми звучать переконливо, однак, одкровень не роблять.

Післямова

Соник кольору - відверто дитяча гра, притворяющаяся супер Маріо Галактики. Однак, якщо водопровідникові йде така абсурдна стилістика, то всесвіт Соника спочатку межувала з реалізмом і завжди спиралася на наявні місця. Зрозуміло, що в світі не існує ніяких літаючих островів і в небо не борознить яєчна флотилія, але самі пейзажі завжди були натхненні реальною природою. Те, що зробили розробники з Соник кольору, пояснити важко. У гонитві за дитячою аудиторією, вони наситили світ синього їжака максимальною кількістю фарб і наробили психоделічних рівнів в країні кексів і пиріжків. Сама подача сюжету стала веселою. Вірніше, вона такою замислювалася, але на ділі виявилося, що сега просто не вміє жартувати. Більшість нових персонажів банальні й безглузді, а сценарій змушує позіхати. Та й та, здавалося б, єдина відрада - ігровий процес, який обіцяв увібрати в себе найкраще з Соник розв'язали - вийшла дратівливою. Пара рівнів дійсно радують око і захоплюють дух. Але основна маса виглядає нікчемною і зробленої в останній момент. Сильний перевага у бік 2Д-геймплея псує загальне враження. Нарешті, головна відмітна риса - виспы - занадто гальмують динаміку гри, а часом і зовсім вводять в ступор. Деякими з інопланетян я так і не навчився правильно користуватися до самого кінця, і внаслідок цього, намагався уникати їх. Додайте до цієї проблеми приторно солодкий саундтрек, від якого ваші зуби перетворяться в порошок і ви отримаєте сліпучо яскравий продукт, який сліпить очі і розум. Тверезим людям раджу проходити повз - з синім їжаком існує з десяток більш гідних проектів.

РАЗОМ:

Сюжет: 6/10
Геймплей: 6/10