mirror's Edge Catalyst
Оригінальна mirror's Edge запропонувала нам паркур від першої особи в декораціях антиутопії. За минулі сім з гаком років різні розробники запозичили у нього деякі ідеї, розвинувши їх і зробивши паркур лише одним з елементів своїх ігор. Найяскравіший приклад — Dying Light, де спритний герой швидко дереться по стінах і бігає по головах зомбі. А ось mirror's Edge Catalyst похвалитися такою еволюцією не може.

З-за того, що гравець бачить руки і ноги героїні, швидкість відчувається ще краще.

Бігти без оглядки

З якоїсь причини EA і DICE вирішили не продовжувати історію головної героїні Фейт, а зробили перезапуск серії, що складається з однієї гри. Фейт виходить з в'язниці і повинна протягом чотирнадцяти днів знайти роботу, щоб не потрапити назад за грати. Вона полягає в нелегальній організації свого роду кур'єрів, які доставляють посилки та інформацію, переміщаючись по дахах будинків у Місті Дзеркал. Місце це ретельно проглядається загадкової корпорацією «Конгломерат», яка контролює всі навколо. З нею Фейт і буде боротися.

Навіть за описом сюжет не здається чимось видатним, і на протязі гри здивувати нічим він не зможе. Несподіваних поворотів немає, а персонажі настільки клишированные, наскільки це можливо. Взяти хоча б дівчину-хакера: вона постійно сидить на підлозі, різко відповідає на питання, лається зі своїм недоробленим роботом... Десь ми це вже бачили? Так скрізь.

Проблема полягає не тільки в сюжеті, але і в його подачі. Розробники спробували створити цілий всесвіт, але в підсумку нічого не пояснили і не відповіли на багато питань. Гравець постійно чує щось про «сірих землях», куди відправляють вигнаних з жителів Міста, але ніяких подробиць про них не дізнається, так і в сюжеті це не грає ролі. Те ж можна сказати і про минуле деяких героїв: персонажі не раз згадують, що хтось раніше творив чимало поганих справ і довіряти йому не можна, але чим саме завинив цей чоловік — загадка.

Якщо сюжетна лінія нудна і безглузда, то паркур вMirror's Edge Catalyst вдався на славу. Це великий крок вперед у порівнянні з оригіналом, і у міру проходження місій Фейт буде розблокувати все більше нових можливостей. Завершуючи побічні завдання і випробування, героїня отримує очки досвіду, які дозволено витрачати на поліпшення характеристик і вивчення нових трюків. Так, часом така система виглядає дивно (наприклад, про перекаті після падіння дівчина дізнається тільки після його вивчення — який «паркурист» цього не навчений?), але наявність «прокачування» ніяк не заважає.І якщо спочатку Фейт лише бігає, стрибає і підкочується, то з часом вона отримує можливість чіплятися гаком за об'єкти і розгойдуватися, що значно скорочує шлях до деяких локаціях.

Шкала «життів» противників завжди висить над їхніми головами.

Окуляри досвіду можна витрачати на вміння, пов'язані з бойовою системою. На жаль, битися в Catalyst доведеться досить часто, так само як і тікати від переслідувачів. Фейт не бере в руки зброю і покладається лише на силу своїх рук та ніг, а тому очікувати різноманітності в боях (тим більше враховуючи вид від першої особи) не варто. У більшості випадків дівчина або бігає колами в пошуках об'єктів, на які можна залізти, щоб стрибнути на ворога зверху, або скаче навколо супротивника і б'є його в бік або спину. Більш нудне заняття уявити собі складно, тому, побачивши попереду загін з чотирьох охоронців, краще або швидше пробігти повз них, або знайти обхідний шлях.

Супротивники не викликають роздратування лише в тих випадках, коли Фейт біжить без зупинки і розштовхує всіх на своєму шляху. Якщо на тлі звучить чудова музика (а вона найчастіше таки звучить), Catalyst починає сяяти новими фарбами. Стрибнути з однієї будівлі на інше, зробити перекид, пробігти по стіні, підкотитися, зіштовхнути охоронця, промчати по іншій стіні, розвернутися і зачепитися за будівельні ліси... Якщо в цей час десь поруч кружляє вертоліт, а скла розсипаються під ворожими кулями, емоцій отримуєш у багато разів більше. Попадання з «вогнестрілів», до речі, Фейт не ранять, якщо героїня біжить без пауз і накопичує концентрацію.

Немов птах в небесах

Відбуваються події нової mirror's Edge у відкритому світі, в той час як в оригіналі розробники дотримувалися лінійної структури. І паркур у випадку з Catalyst відмінно поєднується з великим містом, доступним для дослідження без будь-яких обмежень. Завершивши одну місію, найчастіше потрібно пробігти кілька кілометрів до наступної, зустрівши по дорозі на безліч побічних завдань. Також на дахах нерідко стоять люди, яким потрібно протягом декількох секунд доставити посилку одержувачу. До чого такий поспіх, не пояснюють, тому виглядають такі доручення безглуздо, але паркур хороший, а вникати в суть немає часу.

У Місті Дзеркал побачити своє відображення можна на кожному кроці.

Не обійшлося і без очевидних випробувань, в яких необхідно якомога швидше добігти від однієї точки до іншої, користуючись підказками. «Зір біжить» показує один з можливих шляхів, але гра не раз натякає на те, що підсвічена дорога не завжди оптимальна. І це дійсно так — в деяких випадках, слідуючи за червоною лінією і не здійснюючи помилок, я стрімко втрачав очки. Не знаючи місто і не приділяючи достатньо часу кожному випробуванню, забратися в таблиці рекордів високо не вдасться.

Останнє, що може запропонувати відкритий світ, — це колекційні предмети. Якщо сюжет слабкий, то напевно якісь сховані записки та аудіозаписи цікаві, адже це було б логічно! Розробники розкидали по всьому Місту Дзеркал кілька сотень речей: електронні частини в терміналах, секретні сумки, безглузді документи, — і нічого з цього не додає в розказану історію хоч трохи цікавого.Любителі заробляти досягнення і трофеї витратять кілька вечорів на збір предметів, а охочим дізнатися щось про «Конгломерат» і мешканців Міста доведеться задовольнятися місіями, роликами і діалогами.

Але ігровий процес багато в чому компенсує недоліки. Так, Місто красивий і при цьому абсолютно неживий, але він пропонує майже безмежну свободу і безліч секретів і обхідних маршрутів. Битися шалено сумно, проте гра рідко змушує бити супротивників, змушуючи робити це лише в деяких сюжетних місій. Система «прокачування» не зовсім доречна, але відчуття прогресу підштовхує завершувати випробування, які було б цікаво проходити навіть без додаткових нагород.

Як і раніше, можна взаємодіяти в основному з предметами червоного кольору.

***

Mirror's Edge Catalyst — зовсім не те, чого чекали шанувальники оригіналу від другої частини серії. На тлі Dying Light гра виглядає дещо блякло, але це не робить її зовсім вже безнадійною. Незважаючи на банальний сюжет та недоліки ігрового процесу, це кращий симулятор трейсера, де бігати по стінах і стрибати з однієї труби на іншу весело навіть через кілька годин. А відкритий світ, хоч він і здається спочатку недоречним, може запропонувати кілька додаткових годин геймплея, шкодувати про яких не доведеться. Але після Catalyst серія навряд чи отримає продовження, і гравці напевно не побачать ідеальну mirror's Edge.

Плюси: вдосконалена механіка паркуру; свобода пересування та відмінне відчуття швидкості; велика кількість розваг у відкритому світі.
Мінуси: нудний сюжет з банальними персонажами; бійки так і залишилися найслабшою складовою гри.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 30.10.2016