Mass Effect 3

Компанія В березні компанія BioWare випустила останню з трилогії гру мас ефект 3. Кінцівка пригод Шепарда була не ахті...

Увага: можливі спойлери!!

А адже я попереджав...

Дії гри відбуваються після закінчення 2 частини. Після знищення ретранслятора щоб зупинити Женців, Шепард отримує виклик в суд який знаходиться на землі. Під час суду Женці атакують землю в тому числі і місто Ванкувер, де знаходиться суд, перед яким постає Капітан. Андерсон відновлює його в званні і наказує покинути Землю щоб знайти союзників в галактиці і насамперед у Раді Цитаделі. Як тільки Капітан вилетів з планети, по відеозв'язку його викликав адмірал Хакетт який наказав летіти на марс і поговорити з нашою старою знайомою Ліарою Т'к. Соні. Прибувши на Марс нас зустрічають старі друзі (а тепер вороги) солдати Цербера. Показавши їм де раки зимують ми зустрічаємося з Ліарою яка відводить нас до протеанскому маяка в якому міститься якась дуже важлива інформація яка може вирішити результат війни. Там же ми зустрічаємо робота-красуню працює на цербер яка видаляє всі файли з маяка. збивши її вона човник падає, вилазить з нього і стріляє в Ешлі. Після цього всі вирушають на корабель Шепарда. На Нормандії (кораблі Шепарда) в тілі робота-красуні надається інформація про якесь зброю яке створили протеане під час їхньої війни з женцями. Прибувши на цитадель Капітан надає інформацію про зброю раді, а Рада відмовляє в допомозі Землі посилаючись на те, що їхніх планет і так доводиться не легко (хто б міг подумати...). Тому Шепард починає шукати союзників індивідуально вирішуючи їх проблеми в обмін на допомогу землі. По мірі просування по сюжету гри та й просто виконуючи місії (за які нам непогано платять з кишені Альянсу) або просто блукаючи по галактиці ми може взяти до себе на корабель нових союзників. Сюжет гри, а точніше як ви будете проходити гру буде залежати тільки від вас, ваших рішень в діалогах, вчинків у процесі гри. Чим крупніше армію в зберете, тим більше буде вибір кінцівки (а їх аж 3!!!)

Ворогові дырочке в по Кожному хребту!

Геймплей допрацювали порівняно з частинами предыдущами, додали перекати, іноді треба перестрибувати через разщелины по дорозі, сліпий вогонь з-за укриттів і т. д і т. п. Якщо ви хочете не просто постріляти а перетворити бій в м'ясорубку, то треба працювати спільно і використовувати вміння кожного союзника. Є міні-боси такі як баньши (терпіти їх не можу особливо коли нападають по 3-4 одночасно, тут допомагає тільки дробовик і уменя товаришів), тварюки, і роботи цербера Атласи. Бойова система на мою думку упрошена і це на краще (наприклад, у першій частині бої вести куди складніше, принаймні поки не привыкнишь). У грі прибрали можливість керувати транспортом (як це було в першій частині) але гра на цьому не сильно втратила. Система поліпшення зброї зазнала зміни в кращу сторону, якщо грошей багато, то можна дуже добре учучшить зброю. А вже якщо у вас Колекційне видання гри вас чекає маленький сюрприз у вигляді броні. У бій як завжди можна буде брати з собою 2 союзника з п'яти можливих (як це було у мене), і разом з ними рятувати світ ну або що там у шутерах зазвичай роблять))) Система прокачування персонажа передалана, упрошена в деякій мірі (що на мій погляд хороше рішення), як завжди отримуючи новий рівень ми можемо використовувати очки навичок щоб прокачати Кэпа і його союзників. З допомогою уні-інструменту ми можемо дати люлей того чи іншого офігевшему ворогові який насмілився підійти близько (ну або просто під руку потрапив). Союзники звичайно часто помирають, але у порівнянні з першою частиною вони добре тримаються на полі бою

Світ навколо нас

Що хотілося б сказати про графіку - з хорошим комп'ютером графіка дуже і дуже хороша (графо******* не будуть обурюватися) захоплюють пейзажі руйнування в деяких місіях, один раз я забув про бойну і задивився на Палавен коли його знищували Женці в результаті чого мене мало не вбили. Картинка радує око (не в тому сенсі що я лублю руйнування і т. п. а просто радієш коли гра з хорошою графікою). Що хотілося б сказати про те, що нас оточує: у грі один великий місто - Цитадель. І це не просто місто, яке зробили на відчепись, а місто, яке живе своїм життям. Побродивши по ньому ви можете отримати купу квестів навіть не підходячи до персонажів, а просто йдучи і почувши краях вуха (Шепард ж любить допомагати...) Місто поділено на п'ять локацій у кожній з яких нам доведеться виконувати певні квести. Звичайно ж на Цитаделі є свої магазини, після відвідування яких вони автомотически додаються в список магазинів на вашому кораблі, так що можна навіть не ходити на цитадель щоб купити ту чи іншу річ(правда якщо купувати з корабля доведеться доплатити один-інший процентик). Конечто само в грі присутній корабель на якому нам доведеться бродити по галактиці - Нормандія (покращена і допрацьована порівняно з двома попередніми іграми). У процесі гри можна знаходити для поліпшення зброї, моделі кораблів, які потім можна побачити в каюті капітана, до речі там же ми можемо розмовляти з членами команди один на один, читати повідомлення і просто дивитися на рибок в акваріумі. Інші локації в основному бойові, де можна тільки виконувати місії уничтожав натовпи ворогів (Шепард, такий Шепард))).

Медіа

Як згадали розробники, в грі більше 80 хвилин видеовставок, тобто півтора години з усієї гри ми будемо дивитися кіно з мальованої графікою. Дивитися приємно і красиво. Що сказати про музику - вона в основному в роликах і кат-сценах, в бою її майже не чути з-за пострілів, та й немає часу її слухати коли на тебе нападає ворог. У фінальному ролику композиція порадывала (у мене напевно з-за неї тільки й залишилося враження від гри як не від простого шутера з елементами РПГ (або навпаки) а як якийсь зворушливої історії кінця шепарда і кінцівки всієї серії).

Плюси гри:

Сюжет (по мені так передбачуваний і не хитромудрий)

Бойова система - упрошена і перероблена в кращу сторону (+ укриття)