Mass Effect 3

Багатьом знайома серія ігор мас ефект(точніше дві перші частини). Буквально днями вийшло продовження і за сумісництвом завершення трилогії Шепарда, галактичного героя. Саме присвячений і цьому даний огляд(все таки зважився першим написати), в якому я спробую розповісти про гру об'єктивно оцінити її(хоча моя суб'єктивна думка все ж візьме верх із-за того,що це одна з улюблених ігор). Забігаючи вперед, скажу:"Не варто слухати негативні відгуки, вони безпідставні, повірте."Отже, приступимо:

Гра,схожа на життя

По мірі створення першої та другої частин від BioWare придумала унікальну історію з різними персонажами,що володіють особливим характером,світоглядом. Граючи Шепардом, ми знайомилися з цим світом, і поступово наш герой знаходив знайомих, друзів, коханих. Здавалося,що ми спостерігаємо за реальним життям, де на тлі спроб порятунку галактики відбуваються і більш дрібні події. Шепард дізнається багато нового про своїх напарниках,зближується з ними й допомагає. У me3 розробники підводять риску всього цього: кожен із знайомих пішов від старого життя, знайшов сенс існування, деякі испыывали сильні переживання. В даній частині Шепард знову зустрінеться з ними, деякі приєднаються до його команди, інші просто будуть дотримуватися наміченого шляху. Нам доведеться не раз прийняти складні рішення, наслідком яких може стати загибель близьких друзів або навіть цілих рас. Тому доведеться довго обдумувати зроблений вибір. Все це нагадує серіал, схожий на правду, і стежити за історіями,тісно пов'язаними один з одним, осбенно при вторгнення Женців доольно цікаво.

Коротко згадаю і осюжете без спойлерів, це вам слід пройти самим(бажано до цього погравши в попередні ігри, щоб дізнатися різні деталі). З моменту перемоги над колекціонерами минуло кілька років. Шепард дивом уникає трибуналу з-за своїх знань про Жнецах. Він позбавлений усіх повноважень і Нормандії. На початку гри його закликають на військову раду: управління Альянсом перебуває в страху - Пожинатели наближаються до Землі, проходячи всі рубежі оборони, шансів немає жодних. Шепард є останньою надією на порятунок зруйнованої Землі, він з жалем покидає рідну планету і без чіткого плану починає підготовку до вирішальної битви. "Візьми... Земля..."

Коктейль жанрів

У me3 не відійшла від традицій франшизи і включає в себе два жанру ТПС і РПГ. Це ніяк не погіршує гру, а навпаки - дає їй перевагу. Вона повинна сподобатися багатьом, незалежно від уподобань. Тут є і цікаві діалоги і эффект'ві перестрілки. Для любителів одного з цих жанрів від BioWare зробила спеціальну можливість вибору оповіді: якщо ви прихильник шутерів, то діалоги стануть лінійні, а битви - складніше і цікавіше. Ті,хто прагне дізнатися історію краще,не відволікаючись на нелюбимі перестрілки, можуть насолодитися розгалуженими діалогами і легкими битвами. Всі інші отримують і те, і інше, тому гра задовольнить всіх)

У маѕѕ Effect 3 є 6 класів,перкочевавших з попередніх частин і володіють специфічними вміннями. Геймплей за різні класи відрізняється, тому пробуйте проходити заново) Коротко опишу і так занкомые багатьом класи:

• Солдат - спеціаліст по зброї, може носити його все види, але він не має біотичними і технічними скиллами.
  • Адепт - чистий биотик, небезпечний завдяки потужним біотичних здібностям, але не має технічних у мений і не сильний в зброю.
  • Інженер - спец. по техніці, не має бойових і біотичних здібностей.
  • Штурмовик - найсильніший клас в грі. Завдяки біотичних вмінь та володіння важкими видами зброї є небезпечним бійцем.
  • Страж - клас, що має біотичні і технічні здібності
  • Розвідник - має технічні вміння і добре володіє зброєю.е

У цій грі, починаючи вже з нормального рівня складності, не діє правило шутерів(Криши всі підряд і при напролом)- для перемоги над ворогами слід використовувати застосовувати різні тактики і здібності напарників, покладатися тільки на зброю не варто.

Також прістутсвует багато видів озброєння, починаючи з звичайних пістолетів, закінчуючи ракетними устновками з потужним одиничним зарядом.Деякий зброю можна знайти під час виконання місій, але основним джерелом є магазини. Після отримання стовбура його можна всіляко поліпшувати,наприклад, збільшити боєзапас, підвищити точність і т. д.

"Тріо"(або "Графіка,звук і дрібні деталі")

Перед тим,як я вперше запустив гру, мені довелося прочитати чимало відгуків, типу "Графон УГ!Все гірше,ніж у першій частині!11". Одне лише можу сказати щодо цього: "Ви осліпли від графіки battlefield'а 3, crysis'а 2? Або ж бездумно друкуєте коментарі?" Супер-реалістична графіка цієї гри не потрібна, а та,що є, просто радує око. Текстури більш опрацьовані, пейзажі зроблені на відмінно. Відео-вставки стали краще прорисованны. Ті,кому не сподобалася "брудна" графіка в першій місії, пройдіть хоча б до третьої і ви зміните свою думку. І ще одне: виставте всі налаштування по максимуму і насолоджуйтесь)

Звуку на Рахунок,напевно, і не коштує практично нічого говорити, адже все на рівні(я фактично ніколи не зустрічав ігор, з поганими музикою і звуками). Зупинюся на спірному моменті - озвучці.Всі голоси знайомі з попередніх частин і нітрохи не змінилися. Декому не сподобалося те,що української мови немає, але зрозумійте: хороша російська локалізація - міф,який навряд чи стане коли-небудь правдою. Я особисто радий, що не повторилася історія з першою частиною, адже ту "локалізацію" було нестерпно слухати, субтитри набагато краще :)

Ось тут і виявилися неприємні моменти. Навіщо-те в BioWare торкнулася ходи Шепарда - тепер він бігає розчепірившись, а в першій місії і зовсім здається,що він пливе по повітрю(ЗАМІТКА: Перша місія взагалі сповнена подібними фейлами, так що НЕ кидайте гру - продовжуйте проходити і не пошкодуєте). Також прибрали можливість ховати зброю - наш головний герой тепер постійно в бойовій стійці і зі зброєю в руках, засмучує і зменшення варіантів відповіді в діалогах.

"Епічний Кінець"

Знаєте, я все-таки очікував гіршого, начитавшись коментарів і отзывово деяких людей(навіть назва підготував для огляду "епопея незакінчиться"), але я був повністю не правий :) в me3 достойно закінчила настільки полюбився багатьом історію, і ця гра мене реально вразила(суб'єктивна думка поперло :д). Грав,затамувавши подих, захоплювався від епічних сцен, і ставало якось сумно, коли бачив смерть нехай і вигаданого, але все ж хорошого персонажа.

Підведу підсумок всьому вищесказаному(вибачте за те,що змусив вас стільки читати :) )

• Графіка - 10\10
  • Геймплей - 9.5\10