Макс Пейн 3

Я не буду говорити про те, що Макс Пейн, мовляв, вийшов не той, що там не та атмосфера, що була у першій частині, що не НУАР (поняття не маю, що таке «нуар», і мене вже настільки дратує це слово, що я навіть гуглити його не буду...). Це все речі глибоко інтимні і сперечатися про них немає ніякого сенсу. Для мене теж перший Макс - гра дуже значуща, та ще й перша на стаціонарному компі. І ті емоції, які я відчував при проходженні гри, неможливо передати словами. Або, вірніше, дуже складно це зробити, і я просто боюся, що мені не вистачить ні красномовства, ні словникового запасу. Хоча ні! Ці емоції можна висловити дуже коротко, яскраво, насичено, але гранично неінформативно, бо дуже нецензурно...

Я хочу поговорити про речі значно більш об'єктивних і наочних. Про те, що саме відрізняє нову серію від старих двох, та й взагалі про косяках в сучасних іграх, які вже так задовбали, що просто неможливо про це мовчати (чому, власне, це все і пишеться). Заодно хочеться перевірити, тільки я один такий довбанутий і ці речі цікавлять тільки мене, чи це бачать усі, але чомусь мовчать...

Говорити я буду про дрібниці і тільки про дрібниці. По-перше, тому, що в основному виконання нового Макса Пейна на висоті, по-друге, що нова частина зуміла-таки обрости новими перевагами (зокрема, фізика і анімації – ... знімаю свою де мій капелюх?!), в-третіх, тому як для мене Макс Пейн - це серія, уважна до дрібниць.

Але для початку пригадаємо, чим саме гра Макс Пейн відрізнялася від всіх інших ігор, коли-небудь виходили в світ. І не просто відрізнялася, а чим була унікальна. Уповільнення часу реалізовано в тисячі ігор. Напевно сьогодні немає жодної сучасної тривимірної гри, де б хоч раз за гру не використовувався естонська режим. Розповідь у вигляді коміксу - було. Деталізована опрацювання зброї - було. Було вже все. Крім однієї речі, що відрізняє дві перші частини гри від всіх інших: гільзи, що залишалися лежати на протязі всього рівня. Навіть, вірніше так: гільзи, кульові отвори і трупи. Ясна річ, що насправді залишалося не всі. Але ілюзія всіх деталей була присутня. Тільки перераховуючи гільзи на землі, можна було зрозуміти, що це насправді фокус. Але завжди, з кінця рівня пробігшись в початок, ми могли споглядати наслідки всіх своїх дій в деталях. Сліди від пострілів, розірвалися гранати, коктейль Молотова, валяющееся зброю, гори тіл і гільзи! Ми завжди неповторно прикрашали локацію за локацією. Саме це відрізняло дві перші частини Максимки від всіх інших ігор. І, як виявилося, від третьої частини теж. Ми втратили саме цієї унікальності серії.

Тепер гільзи зникають через сім секунд. Так непогано разбивающееся скло пропадає. Осколки й уламки будівель теж зникають на наших очах. Якщо раптом ми вирішимо прогулятися до початку рівня, то раптово натрапимо на замкнені двері, а в разі смерті можемо побачити, що там, за дверима, вся локація вже чудесним чином регенерировала, трупи і руйнування зникли.

У цьому плані вкрай дивним для мене стало відсутність технології і PhysX. Де-де, а в новому Макса я чекав саме її. Але, на жаль, не зрослося... Але це ж не причина наплювати на деталі! Пам'ятається, у першій частині серії розробники через нестачу потужностей тодішніх ПК врисовывали деякі руйнування прямо в текстуру відразу слідом за анімацією. Пам'ятаєте, як валилося скло? Виглядає це досить убого, але сам факт подібної уважності заслуговує поваги.

Окремо торкнемося деталізацію зброї в третій частині. Дуже Вона крута! Опрацювання зброї радує око скрізь, за винятком кулемета на катері, на який розробники чомусь поклали болт. Відмінно функціонують затвори у всіх зразках (крім, знову ж таки, катерного кулемета), і це дуууже круто і, як завжди, мега-респект всім розробникам, хто заморочується на таких речах. Взагалі, це перший раз в серії нарешті-таки реалізовано на всіх зразках зброї, а не як раніше, тільки в обраних експонати.

Також у третій частині вперше майже не облажались з кількістю патронів у зброї. Тільки у беретти чомусь 16 патронів в магазині... При тому, що набій у стволі творцями просто не враховувався. І тут ми переходимо до перезарядження... Чому кожен раз, коли ми що зброя, не витративши всю обойму, затвор відходить назад?! Не тільки у пістолетів, але і в автоматів. Сам від'їжджає назад, йде зміна магазину, потім сам затвор повертається, а після Макс (мабуть, для контролю) ще раз зводить затвор?! Це що взагалі? Створити реалістичну модель зброї для того, щоб зганьбитися з її застосуванням?! Все це тим більш вражаюче, що інші маніпуляції зроблено грамотно. Ну чому так?! Чому?!

До слова сказати, у першій частині Макс Пейн був такий цікавий глюк: якщо під час перезарядки відстрибнути в сторону, Макс знову почне перезаряджати зброю спочатку, тобто знову викине магазин із зброї; якщо відстрибнути в сторону ще, він знову викине магазини. Так можна було без кінця стрибати і плодити цілу купу магазинів з неперезаряженных стовбурів. У другій частині цей глюк повторився в точності так само. А ось у третій частині цього глюка немає: як не скачи, Макс примудряється перезарежаться в стрибках. Мабуть вік, досвід, лисина = +100500 до крутості. Але є інший косяк: якщо під час перезарядки використовувати знеболювальне – Макс викине магазин, прийме знеболювальне і на перезарядку заб'є, зброя залишиться порожнім, але з новим, дивом з'явився магазином...

Але це все деталі швидше кумедні, безглузді, толком не впливають на ігровий процес, просто дратують косяки. Але от що дійсно жахливо, так це змінена система балістики (громковато сказано, але назвемо її так).
Спочатку нічого не помічаєш, але через півгодини гри починаєш задаватися питанням: як виходить так, що за одне уповільнення можна встигнути знести бошки шести, семи ворогів, в той час як їх кулі до тебе тільки починають долітати?! Виявляється, Макс Пейн 3 твої кулі летять швидше, ніж кулі ворогів! Мало того, не просто швидше, насправді навіть так: твоя куля ще не долетіла, а ворог вже убитий, вже в його голові сяє здоровенна діра, - а куля ще летить. Вже з'явилися дірки в стіні, але ваші кулі-то ще летять!!! Якого хріна?! Саме тому всіх ворогів ви вбиваєте спритними хедшотами. Ну і плюс, Макс однаково влучно стріляє і з снайперської гвинтівки, і з пістолета, що кулемет - з будь-якої відстані. Саме це мені нагадало найбільше GTA 4 і де з машини можна було стріляти на всі 360 градусів, та й ще без найменшого розкиду, завжди в ціль! Саме ця особливість нового Максимки дратує найбільше. Вона докорінно змінює весь геймплей перестрілок. Кулі ворогів сповільнюються, а ваші немає! Дуже цікаво, як цей момент реалізований в мультику.

Якщо ви вважаєте, що це все дрібниці, і в сутності деталі, що не мають ніякого відношення до самої гри, то кажучи словами професора Преображенського з відомого фільму, ви мій кровний ворог на все життя! Чому розробники, так сильно прагнуть до максимального реалізму в одних речах, допускають чи не чари в інших? Найяскравіший приклад такого дебілізму - це зникнення трупів в сучасних іграх. Я ще можу зрозуміти, коли це відбувається в консольних іграх, але на ПК це дуже дратує. Якщо ви так дбаєте за продуктивність - ну зробіть додатковий пункт в налаштуваннях, що стосується трупів, слідів від пострілів, крові, гільз і так далі... Здавалося, що з роками маячня з пропадающими деталями повинен як-то сам собою зникнути, що це пережиток часу, від нестачі потужностей. Але рік від року виходять все нові і нові ігри, які виробники називають такими реалістичними-реалістичними, і де ми постійно зустрічаємо одну і ту ж хрень... Доки?!

Звичайно, для більшості необізнаного народу такі деталі глибоко по бубну, але для мене - просвітленого эстетствующего задрота без цих речей гра перетворюється в посередню жуйку... І я тільки й роблю всю гру, що хочу повірити в те, що відбувається на екрані. Дуже хочу, але не виходить.

До речі кажучи, те, що новий Макс може носити тільки три стовбура максимум - це неймовірний плюс. Хай живе логіка! Незрозумілим залишається, звідки у нього стільки патронів і де він їх ховає, але це все одно прорив! Ось тільки він занапащений до біса тим, що зброя крім як заподіянням... нічим не відрізняється більше Що одноручне, дворучне що - неважливо! Макс з будь-якої відстані знесе голову будь-боту. Розкид у всіх стволів один і той же. І це засмучує мене сильно...

Про суб'єктивному... Пам'ятаєте, як виглядав приціл в минулих серіях? Маленька, ледь помітна крапка в середині екрану, ніяк не змінюється... А тепер? Це не точка, а носяра, що змінюється в діаметрі. Навіщо міняти те, що було ідеально?

Ефект полум'я, що виривається з стволів під час пострілу, мені теж здався непереконливим. Особливо у дворічного зброї. Виглядає дуже коряво. На мій погляд, найкращою в цьому плані частиною була друга, з її гіпертрофованими, але дуже ефектними спалахами. А в третій особливо смішно виглядає ефект дробовика, запозичений у одноручного зброї.

Чому я так прискіпливий і уважний до дрібних, здавалося б, деталей? Бо саме з таких дрібниць, таких нюансів і будується атмосфера гри. Її дух, те, що змушує мене вірити, що відбувається на екрані, зануритися в сюжет. Ну погодьтеся, що, якщо в чистому вигляді взяти сюжети найулюбленіших ігор, і просто почути їх в якості переказу, прочитати або побачити на екрані... Швидше за все такий розповідь вийде трохи неправдоподібним... Та що вже там, в більшості своїй буде звучати як повна нісенітниця! Марення не цілком здорової людини! Іноді досягає такого рівня, що мізки згортаються в трубочку, хочеться писати окропом і бігати голяка по дахах свого рідного міста. Ну правда, згадайте хоча б сюжет метал Гір Солід.

Але, коли ми граємо в це, коли ми поступово занурюємося в захоплюючу пригоду, заманенные атмосферою, ми віримо в трагічність Обитель зла, співчуваємо Сему Фішеру, переживаємо за Неро з Диявол може плакати, вражаємося просторах BioShock, то страждаємо разом з Максом із-за втрати сім'ї... І це незважаючи на те, що, якщо по-хорошому на все це подивитися, ну так, прокинувшись зранку на свіжу голову - Боже, яка ж це все фігня!!!

Подивіться на сучасні ігри. Що їх відрізняє? Саме дрібниці. Деталі Маленькі. Деталі, які роблять цілі світи неповторними захоплюючими і коханими. Тим прикріше за Макса. Бо воістину пророблена колосальна робота, гра непогана. Просто в ній занадто багато речей, які просто бісять.

Бісять зникання гільзи, косяки з перезарядженням, руйнування зникаючі, неможливість обшукувати що-небудь (раніше ми могли шмонати тупо шафки, а відчуття свободи було на порядок вище). Я не плекаю ілюзій: Макс Пейн завжди був просто коридорним шутером, але це психологія. Коли ви бігаєте і намагаєтеся кого-небудь убити - це одне, і зовсім інше, коли ви займаєтеся пошуком чого-небудь корисного. Це два різних види поведінки (хоча так, я ж зовсім забув про комплекти сутенерського зброї Саддама Хусейна, розкидані по рівням)). Бісить запоротая балістика старих серій. І убога брехлива нова теж дратує. Дуже бісить! Бісить вічно дергающаяся камера у відео, що промайнула камера під час вбивства ворогів. Взагалі безліч імен сцен укупі з рівнем на дискотеці, створює враження, що розробники намагаються викликати у нас епілептичний припадок, що хочуть нашої смерті (хоча мелькає коридор на дискотеці був прекрасний). Бісить тупий рівень з катерами! Не було, немає і не буде нічого тупішого в шутерах, ніж стаціонарний кулемет!!! Навіть якщо він на катері. Це майже так само тупо, як бігати по лінії крові в уповільненому часу. У перший раз це важливо для атмосфери, але при перепрохождениях Бісить..., що відеоролики неможливо пропустити.

Вся ця відверта лажа, що складається з численних дрібниць і косяків, створює ефект, порівнянний з ситуацією, коли ви прийшли в кіно і дивіться досить-таки непоганий фільм: дійшовши до середини, ви для себе вже зробили безліч припущень, які вам таки дозволили повірити в те, що відбувається на екрані; йде сцена розмови між двома головними героями, і тут у верхній частині екрана, ледь помітно, але дуже виразно з'являється (!) мікрофон! І все. Перегляд для вас занапащений. Магія кіно для вас закінчена. Ви більше не в захоплюючому пригоді казкового світу, а просто сидите у величезному шумному залі перед великим екраном, серед десятків таких же, як і ви обдурених людей. З-за одвірка, який ні режисер, ні монтажист не вважають суттєвим. А для глядача фільм на цьому закінчився...

Ось саме так і Макс Пейн 3. Ж Головне: багато що в грі зроблено дуже добре, але на жаль... мікрофон проклятий...

Категорія: Огляд ігор | Додав: 19.11.2017
Переглядів: 229 | Рейтинг: 0.0/0