Halo 5: Guardians
Передача долі Майстра Чіфа з рук Bungie у відання 343 Industries багатьма фанатами серії була сприйнята негативно. Гра змінила візуальний стиль, нам був представлений новий набір монстрів і зброї, а геймплей втратив частину своєї «пісочної» складової. Однак більшості критиків нова концепція серії припала до душі. В Halo 5: Guardians розробники не зупинилися на досягнутому і продовжили ламати традиції.

Енергетичний меч — один з найсильніших видів зброї в Halo 5. Головне — встигнути підбігти.

Червоні проти синіх

Події Halo 5 стартують через кілька місяців після фіналу попередньої частини. Про сюжет складно що-небудь сказати, уникнувши спойлерів, оскільки основна інтрига, навколо якої будується весь сценарій, закручується вже у другій місії. З певних причин одного разу Майстер Чіф ігнорує інструкції ККОН і вирушає на пошуки одного відомого персонажа. Начальство відчуває занепокоєння з приводу того, що відбувається і посилає за Джоном-117 спартанця Локка.

Таким чином, розповідь не зовсім лінійно: нам розповідають дві історії — одна присвячена «Синій команді», очолюваної Чіфом, інша — загону «Осіріс», біля керма якого варто Локк. Такий сценарний прийом дозволяє поглянути на одні і ті ж події з кількох сторін. Однак обом героям належить вирішувати схожі проблеми — знищувати полчища ковенантів і прометейцев.

В оповіданні не все гладко, і мотиви деяких дійових осіб викликають питання. Сюжет розвивається досить мляво і неспішно, проте інтерес до подій зберігається, бо над людством нависає нова загроза, що виникла з досить несподіваного боку. На жаль, все найцікавіше починається вже під завісу. Відсіч новому злу дати все ж не встигнемо — цим наші герої будуть займатися в наступній частині.

Це Спарта!

Грати доведеться за двох протагоністів, причому найчастіше за Локка. Втім, на геймплеї це ніяк не позначається — в обох випадках ми маємо один і той же «спартанський» набір у вигляді самовосстанавливающейся броні і парочки гранат. Костюми борців з Ковенантом і оснастили новими здібностями — так, тепер ми можемо завдати нищівного удару по землі при падінні з висоти або зачепитися за уступ, до якого звичайним стрибком не дістатися.

Подібні створіння велетенських розмірів будуть закривати горизонт добру половину гри.

Новинки припали дуже до речі, оскільки більшість бойових локацій дуже великі і мають розгалужену структуру. Збільшився простір для вертикального геймплея. Сумовитих коридорних сутичок у грі майже немає, під час перестрілок ми постійно будемо встрибувати на різні платформи, залазити на височині, відшукувати обхідні шляхи і атакувати противника з тилу. Все це робить процес більш динамічним і тактичним, а самі битви виглядають масштабно.

Як вести бій і чим винищувати ворога — справа виключно особистих переваг. Рівні рясніють різними видами транспорту. Використовувати його зовсім не обов'язково, адже майже завжди можна битися і на своїх двох, проте сама можливість покататися по просторах на «Вепрі», а потім пересісти в який-небудь винищувач і з нього розстріляти важку техніку противника сприймається на ура. «Для галочки» дадуть один раз залізти в сверхбронированный танк «Скорпіон» і осідлати великого хутра. Складно придумати більш замшілі шутерные кліше, тому і особливої цікавості у цих епізодах немає.

Haloween

Ряди супротивників здебільшого складаються з знайомих по Halo 4 прометейцев і ковенантів. Механічні пси, «лицарі» зі світловими гвинтівками і енергетичними клинками, дрібні нешкідливі унггои — дев'яносто відсотків часу ми будемо займатися відстрілом цих тварюк. Місцевого «боса» Наглядача взагалі попросять вбити п'ять разів протягом гри.

Halo 5 — це тир, причому тир зі старими мішенями. Хоча супротивники стали набагато швидше і спритнішим, іноді ігровий процес здається досить одноманітним — все ж таки ще один десяток годин постійно палити по знайомим ворогам із знайомих «гармат» трохи втомлює. В Call of Duty, наприклад, ця проблема вирішена за допомогою нескінченних кат-сцен і QTE, вбудованих в геймплей. У Guardians є ролики, і вони поставлені відмінно, але розбавити геймплей, розвивається за сценарієм «зачистити місцевість і пройти в наступну локацію», у них не виходить.

Інопланетний «Дискобол».

В Halo 5 є кілька свіжих ідей, на зразок епізоду з пробіжкою по вертикальній поверхні «Варта», але їх надзвичайно мало. Що 343 Industries вдається однозначно добре і що навіть урізноманітнює пригода, так це графіка. Високотехнологічний дизайн космічних кораблів і станцій змінюється прекрасним антуражем планет Сангхелиос і Меридіан. Локації відрізняються один від одного і приємно дивують вивіреним стилем і чіткістю текстур.

Разом весело крокувати...

Пройти Halo 5 можна і в кооперативі. Правда, спільний режим доступний виключно через сервіс Xbox Live — пограти в нову частину з друзями за одним телевізором не вдасться. Якщо товаришів ви не знайдете, їх місце займе штучний інтелект.

У Guardians жодного разу за все проходження ми не залишимося наодинці. І Локка, і Чіфа постійно супроводжує група з трьох бійців, яка всіма можливими способами демонструє свою корисність і залученість в хід битви. Якщо навички наших колег викликають питання (з десятка бігають навколо ворогів їм вдасться вполювати в кращому випадку одного), то з функцією підстраховки вони справляються відмінно. Болванчики непогано відволікають вогонь противника на себе, а якщо протагоніст отримає критичне поранення, вони, незважаючи на страх і небезпеку, підбіжать до героя і поставлять його на ноги.

Поява компаньйонів — досить істотне нововведення, що впливає на сприйняття баталій, які тепер здаються більш масовими і масштабними. Ми можемо віддавати групі накази кшталт «зайняти цю позицію», «вбити отого монстра» або «підняти цю зброю».

Любителі мультиплеєра Halo можуть повеселитися в режимах «Арена» і «Зона конфлікту». Якщо перший досить прозаїчний і являє собою стандартний командний Deathmatch, то другий є справжнім приводом для гордості розробників, адже в ньому, за їхніми словами, вони з'єднали все краще, що було в серії Halo. В «Зону конфлікту» команди борються за ключові точки на величезних картах. Утримуючи їх, вони отримують очки. Однак крім людей у битві беруть участь вороги і союзники під управлінням комп'ютерного інтелекту. На жаль, з-за технічних проблем мені не вдалося випробувати мультиплеер в прес-версії, але у відеоогляді ми обов'язково розповімо про неї більш докладно. Матеріал вже доступний або ось-ось з'явиться у відповідному розділі.

Чим би не була жовта субстанція під бронею, на людській мові це «життєво важливий орган».

***

Halo 5, звичайно ж, конвеєрний продукт, який використовує багато кліше як серії Halo, так і інших сучасних шутерів. Але продукт досить високої якості. Хоча кампанія бідна на свіжі рішення, поставлена вона дуже непогано. До того ж у п'ятій частині бою здаються ще більш масштабними, ніж раніше.

Плюси: бої стали більш масштабними і динамічними; різноманітний дизайн рівнів; симпатична графіка.
Мінуси: брак нових ідей; місцями одиночна кампанія нуднувата.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 04.11.2016