Ember
Ember звалилася на цінителів класичних партійних RPG, як несподівані знижки — на фанатів «айфона». Сторінка в Steam бомбардувала отетерілих від несподіваного щастя гравців красивими скріншотами і обіцянками, гідними кращих з кращих — наприклад, Pillars of Eternity і Divinity: Original Sin. Тут і епічний сюжет на двадцять годин з проробленими персонажами, неймовірними пригодами і гумором; і історія з безліччю відгалужень; і нелінійні квести з можливістю самим обирати свій шлях і визначати долю персонажів; і напарники зі своєю передісторією; і поглиблена система крафтінга», що дозволяє і хліб випікати, і магічну екіпіровку створювати. І все це — за двісті рублів! Не гра, а просто чудо і свято якесь...

Рідкісна ситуація вибору, яка, втім, ніяк не впливає на сюжет.

Його серце зупинилося

Скажемо відразу: дива за двісті рублів, природно, не сталося. Хоча гра дуже старається і чесно відпрацьовує свої гроші. Вона дійсно симпатично і десь навіть стильно виглядає, а дизайн і архітектура місцевих міст і храмів гідні кращих представниць жанру. Папка зі скріншотами поповнюється новими картинками швидше, ніж ігровий журнал — квестами.

А він активно поповнюється. Сюжет дійсно можна назвати епічним, багатим на численні події, пригоди та персонажів. І найцікавіший з них — власне головний герой. Почати з того, що він... мертвий і належить до давньої і давно зниклої раси світлоносців. Вони єдині могли спілкуватися і взаємодіяти з эмберами — маленькими диво-створіннями, які коли-то буквально звалилися з неба і подарували світу життя і світло. А зробили вони це за допомогою світлоносців.

Так от, як з'ясовується, наш герой — один з світлоносців, вбитий давним-давно в бою. Втратив він не тільки життя, але і пам'ять, і свого персонального компаньйона-ембер, і навіть серце — його буквально вирізали і куди-то продали. Тим не менше на початку гри героя успішно воскрешають і наділяють важливою місією врятувати світ, який загнеться після тотального зникнення эмберов, що позбулися підтримки та спілкування зі своїми давніми светоносными друзями.

В процесі доведеться відвідати кілька великих міст, бібліотеку гоблінів, гори гігантів, лігво некроманта, багато лісів, полів, гробниць, підземель і навіть в'язницю під назвою Бастилія — загалом, пригод з лишком вистачить на заявлені двадцять годин. І все це підкріплюється хорошою обробкою всесвіту — постійно трапляються товсті книги про історію цього світу.

«Боси», як водиться, користуються підтримкою своїх поплічників.

Тактичні складності

Битви в Ember, як і в багатьох класичних партійних RPG, проходять в реальному часі, але з можливістю в будь-який момент поставити бій на тактичну паузу, щоб оцінити ситуацію, наказати герою і напарників, куди йти, кого бити і яке вміння використовувати. Управління і інтерфейс в тактичному режимі спочатку здаються незручними. Але до них досить швидко звикаєш і змінюєш свою думку на протилежну.

Паузою доводиться користуватися часто — вороги, особливо на рівні складності Hard, змушують попотіти і використовувати всі вміння, зілля і тактичні маневри. Деякі з противників (як і деякі квести) виявляються просто вам не по зубах — потрібно «прокачуватися», шаткує ворогів, виконуючи завдання на інших локаціях (благо багато з монстрів відроджуються), і приходити пізніше. А вже битви з «босами» змушують згадати найскладніші бійки з кращих партійних RPG.

Воїн, коваль, рибак...

Головний секрет виживання в бою — грамотний підбір і використання умінь. І з цим пов'язана цікава особливість гри — навички, активні і пасивні, прив'язані до конкретного зброї і броні. Тобто вивчати і покращувати їх не треба, але потрібно постійно міняти екіпіровку. Вам можуть попастися кілька однакових мечів, але один дає, наприклад, подвійний удар, а інший дозволяє стрибати в натовп ворогів, оглушаючи їх. І частенько перед складними бійками вам доводиться міняти зброю — наприклад, коли маєш справу з магами, краще використовувати не подвійний удар, а атаку, яка блокує їх заклинання.

Екіпірування ви купуєте, «вибиваєте» з ворогів чи виготовляєте особисто. «Крафту» Ember приділено величезну увагу — можна збирати купу рецептів, добувати руду, працювати в кузні і навіть біля ткацького верстата. Плюс зачарование предметів рунами, алхімія, виготовлення корисної їжі на багатті (вона відновлює здоров'я, енергію, тимчасово збільшує «статті» і так далі). Є навіть рибалка з можливістю потім засмажити якого-небудь окунька.

Копатися в інвентарі доведеться дуже багато.

Герой на побігеньках

Чому ж дива не сталося? Точніше буде сказати так: чому Ember, при всіх своїх вищеописаних плюси, все-таки не дотягує до рівня тих же Pillars of Eternity і Divinity: Original Sin? Справа, як неважко здогадатися, насамперед у рівні власне сюжету, квестів і взагалі текстів.

Ніякої «опрацьованої історії з безліччю відгалужень» тут немає. Історія є, але вона лінійна і досить банальна. Наш воскреслий світлоносець, намагаючись «згадати все» і врятувати світ, передбачувано шукає важливі артефакти, проводить ритуали, відновлює якісь храми і відкриває портали до богів.

При цьому він спілкується з королями та принцами, некромантами і лідерами гільдії злодіїв, але фактично працює у них на побігеньках. Навіть банального вибору не бігти по волі некроманта за важливим предметом, а відразу вбити чаклуна нам не дають. Ви вільні вибрати відповідну репліку в діалозі, але тоді некромант просто зі сміхом випарується, покаравши наостанок — а ти, мовляв, все-таки побіжи, і принеси.

А могли б ще краще...

Цікаві ситуації з варіативністю дій трапляються рідко. І в основному вибір обмежується банальним «дати хабар або застосувати силу, просто вкрасти потрібний предмет або спочатку виконати завдання його господаря». Іноді при цьому проводиться перевірка ваших характеристик — наприклад, розвинена спритність дозволить замість тисячі золотих всучити персонажу п'ятсот монет. Такі ситуації змушують згадати про класичних «настолках», але трапляються вони настільки рідко, що говорити про це як про якийсь значущою геймплейної можливості не доводиться.

Тут можна поспати, щоб відновити здоров'я і енергію, а хороший сон дає бонус до досвіду.

Так само рідко у великих містах зустрічаються цікаві побічні квести — хоча там-то вже сам бог велів! Більшість завдань занадто стандартні для жанру. Навіть потенційно небанальна ситуація з відродженням гільдії магів у столиці в підсумку зводиться до необхідності вбити стільки-то різних типів супротивників. Одного разу нашу светоносцу запропонують одружитися, але і тут йому доведеться довго і виснажливо бігати туди-сюди по різних локаціях, просто дізнаючись: не бачили-де, куди той хлопець пішов? А потім шукати черговий важливий артефакт.

Немає у Ember ні іскрометного гумору, ні дійсно незвичайних напарників — навіть наш ембер, якась фея, яка живе у світильнику, спілкується мало, не жартує і практично ніяк в ігровому процесі не бере участь. Та й образ головного героя повністю не розкритий. Потенційно він дуже потужний — повстав з мертвих, обличчя спотворене, нічого не пам'ятає, у нього є маленький друг-компаньйон, який допомагає освіжити пам'ять... Нічого не нагадує?

Але нашому светоносцу до Безіменного з Planescape: Torment — як першої PlayStation до четвертої. Відносини з напарниками він фактично ніяк не розвиває (просто взяти і поговорити з ними не можна), у філософські міркування не пускається, а свої унікальні здібності спілкуватися з мертвими і з одним-эмбером використовує дуже рідко і в основному за сюжетом.

Використовувати їжу в бою не можна — тільки зілля!

***

Втім, усі ці претензії можна назвати бурчанням ветерана класичних партійних RPG. За дві сотні рублів крім красивої картинки, епічної кампанії на двадцять годин і складних тактичних боїв хотіти тотальної нелінійності, морального вибору, витончених квестів, гумору і опрацювання головного героя на рівні Planescape: Torment? Однак. Ember, насправді, дуже приємний і несподіваний сюрприз. Так, гра не добирається до вершин жанру, але залишається цілком захоплюючої партійної RPG, яка здатна скрасити ваші вечора в очікуванні продовжень Pillars of Eternity і Divinity: Original Sin.

Плюси: епічний сюжет на двадцять годин; безліч квестів; глибока проробка ігровий всесвіту; незвичайний головний герой; складні тактичні битви; маса можливостей для «крафта».
Мінуси: незважаючи на обіцянки, гра здебільшого лінійним, а квести банальні.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 27.10.2016