CivMiner
Назва, опис і скріншоти CivMiner оманливі — хоч все побачене і прочитане сильно нагадує Minecraft, з хітом Mojang у гри мало спільного. Якщо в Minecraft є свобода творчості, можливість дослідження і багато іншого, що робить її унікальною та неповторною, то CivMiner пропонує один з найбезглуздіших і одноманітних ігрових процесів на мобільних пристроях. І так, автор знає про існування такого жанру, як «клікер».

Якщо довго дивитися в безодню, то безодня починає вдивлятися в тебе...

Натискай для перемоги

Новий користувач, запустивши гру, вигадує своє ім'я і назву місцевості, де він буде копати. Потім він бачить перед собою землю, що складається з декількох кубів. Натиснеш пальцем на куб один раз — в ньому з'явиться тріщина. Прикладеш палець ще раз — куб розвалиться, залишивши після себе матеріал, з якого складався. Пробиваючись крізь землю, гравець поступово досягає каменю, потім золота, а після знаходить все нові й нові ресурси, в тому числі нафту.

Занурення вглиб відбувається при знищенні шести знаходяться поруч блоків. Чим цінніше ресурс, тим, очевидно, важче його розбити, але в будь-якому випадку все вирішується натисканням — питання лише в тому, скільки разів це треба зробити. Якщо гравцеві щастить, і він знаходить багато рубінів, він може поліпшити свій інструмент (хоча це обов'язково для завершення навчання, так що пропустити таку можливість не вдасться).

Місцеві шахти поділені на умовні поверхи. Як тільки персонаж досягає фінішу, блоки руйнуються, а з надр вилазить «бос». Це великий куб, кожен раз міняє лише забарвлення і кількість життів. Камера при «битві» з ним сильно трясеться, а подолати його можна лише з усієї сили натискаючи на нього пальцями. Спочатку вистачає одного, потім доводиться підключати другий, але незабаром перемогти чудовисько не вийде — відведений час завершиться дуже швидко. Тоді персонажа відкинуть трохи назад, давши йому можливість краще підготуватися.

А підготовка тут полягає у все тих же поліпшення інструменту. Спочатку гравцеві видають в руки лише лопату, «апгрейди» якою стоять сущі копійки. Вкладаючи рубіни, користувач поступово підвищує нанесену нею шкоду. 50, 100, 150 дорогоцінного каміння — все це набирається за лічені хвилини. Але якщо хочеться грати взагалі без будь-яких проблем, заплатити реальні гроші все ж доведеться.

Наприклад, купівля сокири обійдеться в 2 122 рубіна. За шість тисяч таких каменів розробники просять 1 190 рублів, а за сорок тисяч — 5 990 рублів. Збирати їх без вкладень? Можна витратити на це тиждень, але чи варто? В принципі, таке питання виникає і при звичайному проходженні гри безвідносно мікротранзакцій: навіщо проводити тут так багато часу?

У «босів» тут однакова комплекція.

Бездумне натискання на куби може бути захоплюючим перший годину, але після тупість ігрового процесу досягає свого апогею. Натискаєш, натискаєш, натискаєш, гра повідомляє про достатній кількості рубінів для поліпшення, натискаєш знову знаходиш один з рідкісних артефактів, користі від яких майже немає, знову натискаєш. «Клікери», безумовно, мають право на існування, але у них повинні бути цікаві мети. Тут же зустрічаєшся з одним і тим же «босом», змінюють лише текстури, і натискаєш на одні і ті ж куби, з часом відчуваючи себе жебраком з-за високих цін на «апгрейди».

Закликати до смерті

Ще тут є система кланів, що дозволяє стати членом одного з них, спілкуватися з іншими користувачами і спільно видобувати ресурси. Є і таблиця рекордів, враховує, скільки нафти зібрав той чи інший гравець. Якщо потрапити в першу десятку лідерів, можна отримати безліч рубінів, але досягти результатів нинішніх чемпіонів надзвичайно складно. Знову ж можна цілодобово сидіти в CivMiner і намагатися стати краще за всіх, але успіх в цій грі — явно не те, чим варто хвалитися.

У CivMiner навіть знайшлося місце для якоїсь подібності PvP-режиму. Один гравець викачує в іншого нафту, як можна швидше натискаючи пальцями на екран. Другий йому протистоїть, роблячи те ж саме, і може припинити спробу вкрасти ресурс. Такий геймплей набридає після першої ж спроби випробувати режим — їй-богу, краще вже на кубики натискати, ніж займатися такою нісенітницею.

Якщо ж з якоїсь причини CivMiner затягне, у користувача є можливість внести своє ім'я в історію. Знайшовши унікальний камінь, він назавжди стане його першовідкривачем — коли хтось виявить його таким, він дізнається, що до нього такий кубик хтось чиркав своєю лопатою. Але шукати такі блоки доведеться дуже довго — всі лежать на поверхні вже знайшли журналісти або гравці першого дня.

Інший гравець не розуміє, що швидким натисканням двох пальців замість одного він може врятувати свою нафту.

***

CivMiner може сподобатися любителям «клікер», але і їм тут мало що буде цікаво. Зробити ігровий процес трішки розумніший і додати більш захоплюючі мети — і гра стане гідною уваги. На даному ж етапі при проходженні постійно задаєшся питанням: що я роблю зі своїм життям?

Плюси: доступна механіка; ясна навчання.
Мінуси: занадто дурний ігровий процес; недолуга система кланів і артефактів; високі ціни на внутрішньоігрові предмети.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 12.11.2016