Armikrog
Коли мова заходить про краудфандінге, часто з'ясовується, що розробникам зовсім не обов'язково докладно розповідати публіці, наскільки круту гру вони збираються зробити. Досить помахати рукою і життєрадісно повідомити: «Ей, народ, а пам'ятаєте, у тисяча дев'ятсот махровому році ми наваяли дещо що класне? Так ось — готові повторити!» — і радісні шанувальники тут же почнуть наввипередки благати забрати їх гроші.

Armikrog — один з проектів, виплеканих і виплеканих аудиторією Kickstarter. Розробникам з Pencil Test Studios з ходу вдалося роздобути гігантський кредит довіри: як же, адже сам Дуглас Тен-Нейпл (Douglas TenNapel) стоїть на чолі команди! Саме цей чоловік свого часу створив Earthworm Jim і, що важливіше, легендарну адвенчуру The Neverhood, що увійшла в аннали, золотий фонд, класику, пантеон і куди там ще належить входити хорошим квестам.

Про продовження чудової пластилінової The Neverhood фанати марили майже двадцять років — оригінальна гра вийшла в 1996-му році. Так що дебют «як би майже «НЕВЕРьвХУДо» від самого маестро» викликав бурю емоцій і масу очікувань.

«Вазми мандарини, дарагой! Лючши, сочні!»

Вся справа в харчуванні. Або в питонии?

Спочатку, поки нам показують милий і трохи абсурдний мальований ролик-заставку; поки звучить пісня, коротко пояснює, як головний герой потрапив туди, куди потрапив, — здається, що емоції та очікування були не дарма. Ось вона — справжня божевільна пластилінова адвенчура, як в старі добрі часи!

На далекій планеті, про яку нам розповідають трохи менше, ніж нічого, трапилася катастрофа: закінчився якийсь «питоний», необхідний аборигенам для виживання. Троє героїчних братів відправляються в космос на пошуки цього елемента. Один гине, інший пропадає без звістки, і тільки юний Томминавт, наймолодший, виживає після краху свого корабля, щоб опинитися в центрі нашої уваги.Потрапивши на поверхню планети Спіро-5, пластиліновий мандрівник разом зі своїм безглазым псом Дзьоб-Дзьобом дивом рятується від вельми ненажерливого чудовиська і потрапляє у фортецю Армикрог — м'яко кажучи, дивне місце.

Приблизно в цій точці сюжет з нами і прощається. Подальші пригоди Томминавта — набір розрізнених головоломок і слабоосмысленных переміщень за принципом «пройти хоч куди-небудь вперед». Ні, у нас є, звичайно, шанс по ходу справи дізнатися ще кілька подробиць передісторії Спіро-5 і Армикрога. Але в цілому сценарій — настільки змащений, настільки незначний і відірваний від проходження, що про нього і сказати нічого.

Плюшевий кубик з очима

Не дуже змістовними видаються і діалоги. Власне, і учасників бесіди зазвичай всього двоє: час від часу Томминавт перемовляється з Дзьоб-Дзьобом. Як правило, нам підносять таким чином чергову плоску, натужную жарт, не викликає навіть тіні посмішки. Міміка, кривляння, рухи — все те, що становило принадність Клэймена в The Neverhood, тут в зародковому стані. Анімація героїв — жахлива. Пластилінова природа світу майже ніяк не обіграна, не рахуючи, мабуть, здатності старовини Томмі запихати предмети прямо собі в груди без будь-якої шкоди для здоров'я.

У собачки немає очей, але це не заважає їй бачити навколишній світ і п'ятдесят відтінків сірого в ньому.

Місцеві монстри і локації, правда, бувають кумедними у своїй абсурдності: помаранчевий плюшевий кубик з очима, який можна рухати туди-сюди, немов меблі, дійсно виглядає смішно і креативно. Але відсутність якої б то не було системи, в яку включені місцеві істоти, відсутність відсилань до чого-небудь зрозумілим і звичним робить існування аборигенів злегка безглуздим. Мурахи, що нагадують Лінкольна (Abraham Lincoln) і Джефферсона (Thomas Jefferson), начебто як повинні пародіювати американських президентів, але за фактом виглядають анекдотом, розказаних не до кінця. Тема не розкрита, факір був п'яний, в чому фокус — незрозуміло.

В The Neverhood нас чекав дивно живий пластиліновий світ з харизматичним головним героєм, якому зовсім не потрібні були слова, щоб бути виразним. Armikrog — мертва, вимучена матерія з напівпорожній всесвіту і картонної — вірніше, пластилінової — болванкой в ролі головного героя. На половині стін у цій виставі не висить взагалі нічого, а друга половина густо обвішана рушницями, яким, очевидно, призначався постріл в якійсь початковій концепції.
І знову «п'ятнашки»

Ось ми і підібралися як би до геймплею, який як би про головоломки. Класична схема point-and-click, класичний же «пиксель-хантинг» без натяків на підсвітку і тонни, тонни головоломок — ось як виглядає проходження Armikrog. Звучить не настільки погано, щоб відразу плюватися? Повірте, приводів для плювка тут предостатньо.

По-перше, велика частина завдань неймовірно прості. Ні, справді, розробники серйозно намагаються здивувати нас аналогом гри в «п'ятнашки»? Стривайте, їм так сподобалася ця ідея, що вони повторюють кілька разів!

Все, що ви хотіли знати про яскраво-рожевою лусці, але боялися запитати.

По-друге, дуже часто рішення вимагає маси відверто нудних дій, замінюють власне роботу мозку. Наприклад, щоб заспокоїти дитину, потрібно повісити на музичну іграшку фігурки монстрів. Дочекатися, поки дитяча пісенька буде програне від початку до кінця. Виявити, що фігурки впали. Поміняти їх місцями. Дочекатися наступного програвання. І так до переможного кінця. Стоїть за «аркада» якась концепція? Немає. Цікаво вирішувати? Немає. Можна пропустити повинність і піти далі? Ви правильно зрозуміли — теж немає.Більше того, ця ідея авторам теж здалася дуже плідною, так що втішати малюка, що плаче, нам доведеться цілих три рази. Одним і тим же способом, зрозуміло.

Чи означає це, що між безглуздими і безсоромно повторюваними головоломками нам дозволять якось цікаво пограти в збір та застосування предметів? Жодного разу в житті. Інвентарю у Томминавта немає, так що речей у грі — кіт наплакав. В основному нам пропонується взаємодіяти зі злегка інтерактивним оточенням і ходити, ходити, знову ходити з локації в локацію, подвисая на кожному наступному екрані інструкції. Логіки в послідовності дій часто не буває ніякої.Логіку в «поділ праці» між головним героєм і собачкою теж шукати марно: чому в одній кімнаті натиснути на кнопку може тільки Томминавт, а в іншій — на точно таку ж кнопку! — тільки його вихованець? Очевидно, особлива релігія не дозволяє астронавтам перенапружувати вказівний палець.

Відмінні дитячі іграшки! Розвивають уяву, сміливість і... неврози, здається?

Ложка ностальгії в бочці дьогтю

Грається Armikrog з рук геть погано. Екрани часто виглядають так, немов туди забули додати деталей. При цьому в adventure можна знайти кілька локацій і істот, які допомагають відчути ностальгію, впізнавання та інші приємні емоції з тієї ж серії. Яскравий многоглазый монстр, восьминіг-ліфт, рожева кімната з «муравьентом» Лінкольном — все це зроблено з фантазією і дійсно радує око самобутньої стилістикою. Саундтрек, нехай він і не такий вражаючий, як в The Neverhood звучить теж цілком стильно і приємно. Словом, якісний контент в adventure є, але його дуже мало — як ніби автори на півдорозі кинули своє дітище напризволяще і доручили остаточне доопрацювання індусам, найнятим за миску юшки. Може бути, тому і створювалася гра майже два роки, тому і багато разів переносилася, що в певний момент виникла необхідність у глобальній зміні складу команди? На питання «куди подівся майже мільйон доларів, зібраний на Kickstarter?» ця гіпотеза, втім, не відповідає.

Ця головоломка здатна змусити мозок коллапсировать! Мозок дошкільника.

***

Armikrog — це провал. Безумовний і незаперечний. Повірити в те, що проект робили ті самі люди, які в свій час відповідали за The Neverhood, — неможливо. Повірити в цільове використання надзвичайного, взагалі-то, для такої короткої адвенчуры кількості грошей теж важко. Крапля ностальгії, пара яскравих істот і пристойний саундтрек не здатні компенсувати вкрай слабкий ігровий процес, порожній світ, зім'ятий сюжет і вимучені жарти, які навіть і гумором-то назвати язик не повертається.

Плюси: самобутній візуальний стиль; кілька яскравих NPC і локацій; непогане музичне оформлення.
Мінуси: ніякої геймплей; порожня і безідейна всесвіт; куций сценарій; плоский гумор; «рушниці», які не стріляють; нецікаві повторювані головоломки.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 05.11.2016