Arcanum: Of Steamworks & Magick Obscura

Не знаю як інші, але в іграх (особливо РПГ) я найбільше ціную бажання відіграти свою роль від початку до кінця, у відповідності з обраним або створеним персонажем. Це бажання складається з багатьох чинників: різні способи проходження, глибина створеного світу, опрацювання персонажів, взаємини з ними, історія. Багато ж ігри заточені на проходження з точки А в точку Б, способи можуть бути, звичайно, різні, але сама мета не гра, а саме результат. Коли я грав в Fallout 3 було все одно яку зброю у мого альтер-его в руках , мені було важливо що воно вбиває ворогів і все.Який сенс відіграти роль снайпера, якщо всесвіт гри буде реагувати на мене так само як на берсерка з сокирою в руках? Звичайно, є Skyrim, але чому все різниця між злодієм і лицарем полягають у фразах кинутих неписями? Королі і глави гільдій будуть давати однакові завдання що аргонианину, що людині... це не зовсім чесно по відношенню до гравців, це прихована свобода вибору пронизує практично всі ігри, але це не відноситься до тієї грі про яку піде мова.

Невідома легенда

«Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura» міцно зачепилося за перше місце в моєму особистому топі ігор. Познайомився я з нею абсолютно випадково, однокласник приніс диск з грою свого друга, але той захворів, як же я вдячний зими, холодів і ангіні, завдяки їм диск успішно був перехоплений мною (так, були часи коли люди не знали що таке торрент, швидкість дозволяла скачувати тільки шпалери на робочий стіл, а ігри передавалися один одному як цінні артефакти (знаю, жарт боянистая)). Прийшовши додому, я почав вивчати створену Трійкою всесвіт ( до неї, до речі приклалися творці самого першого Fallout'а). Ну перейдемо безпосередньо до огляду.

Рольова система

Найголовніша фішка гри, це поділ всіх аспектів на магію і технологія. Вибір шляху буде безпосередньо впливати на все, і коли я кажу все, я не маю на увазі кінцівки і вибір діалогової фрази, я маю на увазі що люди, орки, дварфи, карлики і ельфи будуть ставитися до вас абсолютно по-різному, одні будуть обожнювати вас якщо ви маг, інші будуть гнати в три шиї з своїх магазинів, технологи будуть вважати вас відсталим мракобесцем.Якщо ви технолог, то ельфи будуть дивитися на вас з презирством, викликати духів убитих неписів ви не зможете, зате зможете зібрати вандервафлю 50 калібру і вибити мозок з усього що його має.

Також є шкала добро/зло, що впливає на ставлення до вас персонажів, наприклад, ви не зможете взяти в супутники зловісного некроманта будучи добрим, деякі будуть вас посилати і гризти, але за доброту від деяких може перепасти цілюща мазька або пару мідяків.

Маг розвиває, ви не повірите, але магічні здібності! Є кілька шкіл магії, кожна з яких дає доступ до декількох заклинанням, від типового файербола і лікування, до тотальної дезінтеграції розпилюючи противника на кварки і воскресіння померлих співпартійців, ворогів, та кого завгодно. Технар ж вчить схеми, робить гармати, пастки, роботів, припарки, може оживляти трупи з допомогою хімії (ніякої магії, тільки наука, тільки хардкор).А можна просто роздавати всім пендалей буловой.

Система настільки багатогранна, що на перерахування всіх нюансів і сторін піде не одна тисяча символів, так що я пошкодую ваші очі та нерви і перейду до сюжетної складової.

Ви #підконтрольний суб'єкт# раси #за бажанням# з минулим (свою біографію ви можете написати самі, користі нуль, але це ті самі дрібниці, які створюють вашу власну історію). Ви летіли на дирижаблі, який обстріляли орки на винищувачах, ви терпите аварії і карлик дає вам кільце, натякаючи що ви обраний, далі вас знаходить релігійний фанатик Верджил і...а далі сюжет скластися так як ви захочете, я пройшов гру 9 разів і кожен був не схожий на інші настільки, наскільки Бібер не схожий на тебе, шановний читачу.

Наведу приклад з першим квестом.В печері ви знаходите духа, який мучиться і не може піти з цього світу (ну точніше того світу), він каже що злий маг прокляв його і просить його тюкнуть, ну ми йдемо до того магу, він говорить свою правду (хоча можна не слухати його, тюкнуть і забрати оплату) у якій той, нині дух, отримав по заслугах, так само він просить знайти реліквію яку у нього вкрав той, що нині дух, ви йдете до духу, можете сказати правду і пообіцяти позбавлення від мук, можете просто сказати що вбили мага, повернувшись до магу з реліквією, ви отримуєте благословення і зловісний сміх,який змушує задуматись (від гріха подалі я випиляв чаклуна, бо зловісний сміх перший ознака поганого людини).

І так у всьому і скрізь, варіативність просто б'є наповал, а додайте різне ставлення до різних рас, діалоги, залежні від вашого інтелекту і на виході нескінченна варіативність. Хоча можете обмежитися стандартним вибором: умовити, вбити, вкрасти, ніж загубіть левову частку веселощів.

Скажу про один факт, який мене дуже здивував. Я випадково випиляв непися, у якого треба брати сюжетний квест (можна вбивати кого завгодно, до речі), в іншій грі це б означало головний біль, але тут я просто викликав його дух і дізнався все що мені потрібно! Покажіть мені ще хоч одну РПГ де це можна зробити.

Безпосередній вплив на сюжет надають однопартійці, вони можуть залишити вашу персону якщо вчинки героя їм не подобаються (до речі, якщо ви маг то можете заколдовать на відданість святошу і він буде вам служити незважаючи на весь треш, угар і садомию, що твориться вами, але після зняття закляття пошле вас, а може і спробувати вбити). Причому, багато соратники висвітлюють сюжет під різними кутами, повноту картини зрозуміти дуже важко, прямо як в реальному світі.

Музика

Запевняю вас, вступна тема надовго вріжеться в ваше серце. Кожна композиція дуже гармонійно вливається в атмосферу гри і занурює в світ чарівництва (ну або технології). Композитор і виконавці потрудилися на славу.

Мінуси

Наскільки б не були великі плюси, також великі і мінуси гри.

- Жахлива графіка, яка порівняно з тому Fallout виглядає як даун поряд з Анджеліною Джолі, жарт, але перевели на мову анімації тільки живих істот, забувши про деревах, у воді, це дуже сильно б'є по загальному враженню, але справедливості заради, відзначу, що дизайнер не дарма отримував зарплату, деякі місця дійсно промальовані незвично і красиво.

- Купа багів, є і критичні, вбивають сейв (після Arcanum з'явилася звичка зберігатися кожні 15 хвилин в двох різних файлах). Два режими бою: покроковий і реальновременной, і обидва просто жахливі.

- Запуск на сучасних системах. Є дуже хороші версії з латками від фанатів, є патч на високий дозвіл, але я не рекомендую його ставити, так як збільшується карта, а інтерфейс стає в рази менше, так і область дії залишиться 800х600.

Висновок

Спробуйте не дивитися на графіку, потанцюйте з бубном пару годин і запустіть цей невідомий шедевр, запевняю вас, гра не відпустить, мене ось до цих пір не відпустило.

Переглядів: 289 | Рейтинг: 0.0/0