Anna's Quest
Останній оплот адвенчурной класики в світі, в якому класичним адвенчурам, здавалося б, уже немає місця. Ідейні послідовники легендарного LucasArts, які в чомусь навіть встигли перевершити своїх попередників.

Про що ми тут розбовталися?

Весь цей пафос можна з чистою совістю адресувати Daedalic Entertainment — студії, від якої ми звикли чекати великих квестових звершень. І зовсім даремно, насправді. Адже така звичка формує завищені очікування, а завищені очікування, у свою чергу, здатні зіпсувати задоволення від цілком пристойної гри, що називається, на корені. Просто тому, що ми чекали не просто пристойну, а чудову, приголомшливу і неймовірну у всіх відносинах гру!

Особливо небезпечними можуть бути такі очікування у випадку, коли відома студія виступає не розробником, а видавцем, що з Daedalic останнім часом трапляється якось аж надто часто.

Зла відьма, між іншим, надала дитині окрему кімнату, триразове харчування і повний набір різноманітних розваг. Чого цієї примхливої дівчинки ще потрібно?

Жила-була дівчинка, сама винувата

anna's Quest починається як сама що ні на є казкова казка. Жили-були дівчинка і дідусь. Все у них було непогано, якщо не вважати пари дрібниць: навколо ферми простягався дрімучий ліс, і старий чоловік якось вже дуже ревно застерігав свою внучку від спроб піти в ліс погуляти.

Ганна була слухняною дитиною. Вона ні за що не пішла б з хати, якби не раптова важка хвороба улюбленого дідуся. Зрозумівши, що допомоги чекати все одно нізвідки, дівчинка зібралася, пішла шукати ліки і майже відразу потрапила в полон до злої чаклунки.

З цього моменту, власне, і починається основна дія. Злісна баба по імені Уинфрида пробуджує в дитині здатність до телекінезу — і сама ж виявляється жертвою власних підступів. Анна знаходить у вежі відьми мовця ведмежа на ім'я Бен, після багатьох марних спроб примудряється-таки втекти, потрапляє в чарівний містечко під назвою Чудорог, зустрічає бременських музикантів, малюка Ганзель у полоні у злої чарівниці, цілу купу різних привидів, зграю розбійників та інших підозрілих осіб. Загалом, її історія — це класичні казкові пригоди.Добре, майже класичні.

Якщо зачаїтися і поспостерігати, можна побачити, як привид-відлюдник виповзає зі своєї раковини.

Супутникова тарілка в кущах

Тим, хто звик до іскристою чорним, зеленим і фіолетовим гумором стилістиці Deponia або Edna and Harvey, anna's Quest буде здаватися зовсім несмішний. Тут дійсно зовсім трохи жартів, а ті, що є, дуже лагідні, тонкі, розраховані на іронічну посмішку, але ніяк не на вульгарний гучний сміх. «Адвенчурофилам», дожидаючи філософії в дусі The Whispered World або The Dark Eye, теж доведеться несолодко: творення молодої, недосвідченої Krams Design під егідою Daedalic здається настільки простою за задумом, наскільки це взагалі можливо. Принаймні, на перший погляд.

Перед нами — справді казка, точніше, набір казок братів Грімм, хвацько упакований в рамках одного сюжету. Знайомі з дитинства історії дано де-то натяком, десь- фрагментом, а в результаті виходить цілком цілісний сценарій, від якого, незважаючи на видиму простоту, неможливо відірватися. Ми начебто знаємо або припускаємо, що буде далі, заздалегідь передбачаємо неминучий хеппі-енд. Тим не менш якимось воістину магічним чином сценаристам вдається утримувати нашу увагу і зберігати в нашому пресыщенном мозку бажання дізнатися, що буде далі. Та й точно все закінчиться добре? Чи справді можна вважати такий фінал щасливим?

У anna's Quest є якесь неповторне зачарування. Головна героїня, незамутненно-наївна, позитивна у всіх відносинах, потрапляє в світ, повний чарівництва. Але чому посеред всієї цієї магії раптом виникають генератори, водопровід і навіть супутникова тарілка? Чому з-під кожного куща, немов з-під поганих декорацій, визирають натяки на зовсім інший сеттінг, але нам ніхто не намагається пояснити причини сусідства якого-небудь сейфа з кодовим замком і чарівних зілля? Для Ганни це співіснування двох світів виглядає цілком природно, але ми-то розуміємо, що десь тут прихований підступ!

Дивна мода на гнуті вуса захопила не тільки незміцнілі уми юних дівчат, але і свідомість цілком іграшкових ведмедів.

Відчуття якогось «подвійного дна» не залишає нас, і здається, що ось зараз, буквально за поворотом, з'явиться пояснення, яке розставить все по місцях. Розгадка, однак, запізнюється: розробники постійно підкидають нам нові загадки, суперечностей і неузгодженості замість відповідей на питання. І так — аж до останньої глави.

Сама кінцівка виглядає злегка змазаною. Здається, ніби авторам не вистачило терпіння на епілог, який припав би дуже до речі. У історії є кінець, але немає післясмаку. Шкода, тому що сам сюжет у результаті виявляється зовсім не таким простим і наївним, яким прикидався спочатку.

Пробачте, містер єдиноріг

З точки зору механіки anna's Quest нічим особливо похвалитися. Point-and-click, дві кнопки: «оглянути» і «взаємодіяти», — пошук, комбінування та застосування предметів. Стандарт як він є.

Часом Ганна тягне в кишені все, що чомусь їй здалося цікавим, і розробники мило над цим жартують. Наприклад, коли дівчинка виколупує з водостоку смердючу цвіль, ми можемо почути непевну репліку в дусі: «Ця цвіль мені може знадобитися... Ем... Для чого-небудь, не знаю поки для чого».

В інших ситуаціях героїня раптом відмовляється взаємодіяти з предметами, так як не бачить в цьому сенсу. Вона може навіть сказати щось на кшталт: «Я могла б запалити ліхтарі за допомогою телекінезу, але не уявляю собі, навіщо мені це потрібно». Чому в одному випадку — так, а в іншому — інакше, не знають, схоже, навіть самі творці гри. Зрозуміло одне: дівчинка — настільки переконана пацифістка, що ми ніякими силами ніколи не змусимо її застосувати телекінез до живої істоти. Анна боїться зашкодити кому-небудь і не готова ризикувати чужим життям чи здоров'ям заради власних інтересів.Навіть необхідність відрізати ріг іграшковому єдинорогові викликає у неї кошмарні душевні терзання і змушує її просити у бідної тварини прощення.

Скільки предметів з ігор Daedalic ви зможете назвати?

Знайти рішення, що не передбачає ризику для іншого живого створіння, як правило, нескладно. Дивних, непослідовних і мозгодробительных завдань нам не видають — все цілком зрозуміло. Якщо ж ні логіка, ні інтуїція не допомагають, на допомогу завжди прийде вірний ведмежа Бен, з яким можна поговорити і отримати будь-яку підказку. Не буквальну, звичайно, а так, натяк, щоб знати, в якому напрямку думати.

Ем, ам, еее і гир-гир

Спілкуватися з оточуючими зазвичай приємно. Хтось прописаний більш докладно, хтось- менше, але навіть епізодичні персонажі — характерні і впізнавані хлопці. Говорить півень з Бремена з замашками дворянина; добросердечний, але не надто хоробрий господар таверни, який розповідає Ганні про всіх принижених і ображених, але мало що любить повторювати, що він тут просто склянки протирає, нікого не чіпає; похмурий любитель пива Джил, полюбляє висловлюватися вигуками на кшталт «гир»... Всі вони гарні. Між іншим, вигуків у діалогах взагалі дуже багато.Сама героїня і її співрозмовники то і справа вставляють всякі «еее», «ем», «ам» та інші звуки, коли їм не вистачає слів.

Шкода тільки, при спробі використовувати невірний предмет Ганна в основному говорить одне і те ж. Більш того, у неї завжди заготовлена тільки одна нудна репліка у відповідь на невдалу ідею замість трьох цікавих в стилі Daedalic. Халтурим, панове розробники?

На арті ніби теж зекономили. Ніхто не чекає від двомірної адвенчуры особливих красот, але anna's Quest позбавлена індивідуальності в графічному аспекті. Просто мультяшні картинки, просто досить скромна анімація і практично повна відсутність міміки персонажів — ніякого бажання радісно розглядати кожен екран не виникає.

Ідеальне місце для музикування — це місце без сусідів. Пустеля підійшла б ще краще, але берег озера посеред лісу теж зійде.

***

Anna's Quest — начебто непогана адвенчура. Грати в неї цікаво і легко, так що різноманітні дрібниці не так вже сильно дратують. Але завищені очікування дійсно можуть зіграти злий жарт з фанатами творчості німецьких розробників: цей проект явно поступається не тільки власним творам Daedalic, але і, скажімо, виданої їй трохи менше року тому Randal's Monday.

Плюси: цікавий сценарій; «подвійне дно»; логічні загадки; живі персонажі.
Мінуси: скромна графіка; повторювані репліки персонажів; не надто яскраве загальне враження.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 12.11.2016