Amnesia: The Dark Descent

Середина 19-ого століття, Пруссія, замок Бренненбург. Головний герой щойно прокинувся, і єдине, що він пам'ятає, це те, що його звати Даніель (амнезія). Знайшовши записку самому собі, він дізнався, що в минулому вчинив жахливі речі, і що б забути це він випив зілля для втрати пам'яті, в надії, що він забуде своє минуле. Так само в записці була вказана його мета - вбити Олександра Бренненбургского і згадка, що за ним йде тінь.

По замку розкидані записки й старі щоденники, нам треба їх знайти і повернути пам'ять Даніелю. Так само по ходу проходження гри Даніеля будуть навідувати спогади з минулого, і картина буде по не многу прояснюватися. В загальних рисах Даніелю потрібно знайти спосіб як позбутися тіні, і спокутувати гріхи минулого, убивши Олександра Бренненбургского.

Монстрики, предмети та інші плюшки

Геймплей в грі заслуговує похвал. Почнемо по порядку

Тьма – основний ворог Даніеля свідомості. Перебуваючи в темряві, у Даніеля починає погіршуватися свідомість, після тривалого перебування в темряві Даніель не зможе бігати, і легко виявить себе для ворога. Так само Даніель звичайна людина, і якщо дивитися на монстра він видасть себе переляком. Що б повернути собі здоровий глузд варто вийти на світло. Але звідки ж взятися світла в темному замку? І тут на допомогу приходять (місіс) і трутница (містер) масляна лампа. Трутницы і масло для лампи розкидані по всьому замку, трутницами ми можемо запалити свічки і факели, а масляною лампою ми може освітити собі дорогу в темряві, але краще економити масло.

Головною особливістю гри є те, що герой ніяк не може протистояти монстрам. Ворогів у грі ми зустрічатиме не дуже часто (але не варто розслаблятися). Даніель не має ніякої зброї проти нещадних монстрів (ну хіба що кинути стільцем негідника тим самим оглушивши на пару секунд). Найголовнішим зброєю проти монстрів будуть ноги, на яких Даніель буде тікати, і різні куточки, де можна сховатися, але не варто стояти біля дверей, якщо за нею монстр, адже він може її вибити. Всього в грі 3 види монстрів:

Грант – основний монстр, зустрічається на протязі всієї гри, має скалічене тіло без нижньої щелепи. Від грантів легко можна сховатися, або при необхідності втекти.

Водяний – зустрічається декілька раз в грі, живуть у місцях, де є вода. Водяні невидимі, дізнатися, де вони можна по колам на воді. Ховатися від них не сенсу, оскільки водяні атакують гравця лише у воді, варто залізти на ящики і водяні не зможуть атакувати нас, але і далеко йти вони не будуть. Якщо поруч є трупи, можна відвернути водяного, кинувши у воду будь-яку частину тіла, і поки наш монстрик буде бенкетувати, ми встигнемо втекти.

Брут – найнебезпечніший монстр в грі, зустрічається ближче до кінця гри. Ці монстри з вигляду схожі на людину з сокирою замість лівої руки. Вбиває гравця з одного удару, варто краще від нього ховатися, але якщо він вас помітить – роби ноги!

Даніель може піднімати, пересувати, жбурляти практично всі предмети в грі, фізика предметів більш ніж відмінна. Можна відкривати дверцята шаф, столів, полиці висувати, т. к. часто трутницы і масло заховані саме в таких місцях. Так само в грі потрібно буде використовувати підручні предмети для проходження певного епізоду, рішення загадок змішуючи різні інгредієнти або збирати механізм з частин, розкиданих по рівню (обійдемося без спойлерів).

Звук

Звуковий супровід в грі чудове, різні звуки можуть налякати часом сильніше ніж якийсь монстр. Так само не погане музично супровід, в деяких місцях грає спокійна і заспокійлива музика, а коли поруч ворог грає музика підсилює ефект переляку (не Даніеля, нас). Різні навколишні звуки надають більше своєрідною «пікантності» грі.

Графіка і атмосфера

Графіка в грі не є чудовою, але і не є жахливою. Виглядає Все досить атмосферно. Текстури непоганої якості, своєрідна гра тіні і світла, в сукупності зі звуком занурюють гравця з головою в атмосферу гри. Рівні промальовані більш ніж чудово, але, на жаль, я не зміг розглянути все до дрібниць бігаючи з боку в бік від монстрів. Тим не менш, особливо однакових рівнів я не зустрічав.

Пару слів від мене

Перший раз, запустивши Амнезію, я пограв всього 15 хвилин, більше не витримало моє свідомість (це було вдень!). Пізніше зібравшись з думками (це був вечір...) я вирішив-таки пройти гру. Так І я, надівши навушники, сівши перед монітором, запустив цей «Шедевр». Гра мене не розчарувала. Мені дуже сподобалося бігати від всяких монстрів (насправді мені було страшно до чортиків), розгадувати загадки і читати щоденники Даніеля. Атмосфера гри поглинула мене повністю відірватися від комп'ютера я зміг лише пройшовши гру до кінця (ну або коли сильно лякався... робив невелику перерву). Це найстрашніша гра, в яку я грав, всякі Деад Спейсы не лякали мене так, але лякає вона не так монстрами як своєю атмосферою. Обов'язково для проходження!

• Геймплей - 10
  • Графіка - 9
  • Сюжет - 10
  • Звук - 9

П. С. Якщо ж ви все таки ніяк не наважуєтеся пограти в Амнезію, або не можете пройти якийсь рівень, подивіться проходження Амнезії від Юзі, не тільки дізнаєтеся, як пройти той чи інший момент, але і запасетеся позитивом. ;)

Переглядів: 291 | Рейтинг: 0.0/0