Alone in the Dark

Вступ-міркування

Останнім часом жанр survival horror переживає неоднозначні зміни. Сучасне покоління геймерів вимагає, перш за все, зручність управління, простоту освоєння гри та ненапряжное проходження без єдиної смерті до початку титрів. Франшизи, йдучи на поводу у основної маси гравців, маркетологів та інших фахівців у галузі ігробудування, захоплені в більшості своїй доходами і продажами, а не створенням цікавих ігор.

Можна сперечатися до хрипоти і болі в подушечках пальців, але гонитва за грошима завжди вбиває придатні ідеї на корені, замінюючи їх ВАУ ефектом. Видавці вже давно грають в теорії змов проти гравців, підміняють поняття, обманюють і роблять гроші, попутно звинувачуючи всіх у піратстві, використання вторинного ринку та інших гріхах, забуваючи про те, наскільки сильно самі косячат тут і там.

У 2008 році у мене був слабенький комп, сучасні ігри йшли на нього з мінімальними налаштуваннями і роздільною здатністю 800х600. Моїм розумом в той час заволоділи такі ігри як resident evil 1-3, silent hill 2( 3, room), cold fear, call of cthulhu. Не особливо вимогливі до залозу, вони лякали мене дужче гопників в 2 години ночі на неосвітленій вулиці в мікрорайонах. Сюжет, геймплей були іноді жахливі, той же silent hill 2, бив по мізках і змушував записувати хто кому ким і коли приходиться, щоб не втратити нитку оповіді і не зруйнувати атмосферу страху і безвихідності.Resident Evil 3 просто вганяв в ступор Немезисом, і пошуком предметів, жарт, перший раз я проходив його 18 годин (коли захотів відкрити всі карти, то стало рекордом час 3 години 17 хвилин). В тому році вийшла Alone in the Dark, запустивши її зрозумів, що дивитися слайд шоу в низькому дозволі не люблю.

Пройшли роки, комп'ютер замінений на придатну машину , але мені не приносить задоволення гра. Були буквально 3-4 проекту, які зачепили і змусили пройти себе кілька разів, але все обмежується зазвичай скачкою файлу, шмаляния туди сюди протягом 5 хвилин і видаленням разочарующей фігні. Хочеться боятися, хочеться щоб тремтіли руки і потіли долоні, як при втечі від рыболюдей в dark corners of the earth.

А що ми маємо зараз? Dead space 3? Resident evil 6? За весь проходження цих ігор, я ні разу не здригнувся, хоч і вимикав світло і грав з хорошою аудіосистемою на високій гучності і останньому рівні складності, тільки от все одно не те.

І ось, нещодавно, я зайшов в магаз, вибирав що подивитися, послухати і побачив Одинокостоящую у темряві штампоигр коробочку з шрамированным особою. Згадав як хотів у неї пограти і розщедрився.

Графіка, фізика і движок

Движок від Test Drive Unlimited і це говорить про багато що. Досить дубова фізика (хоча доставляє), приємна гра світла і тіні, гарне дозвіл текстур, плавна анімація, можливість інтерактивної взаємодії, реалістичний вогонь, вода. Все просто супер! Ті ж дедспайсы і резиденти нового формату тихо смокчуть барбарисові карамельки і плачуть, заздрячи майже відкритого світу і фізичної складової гри.

Геймплей, оповідання і все таке

Немає слів... хоча є, тут все просто незрівнянно! Меню інвентарю виконане у вигляді жилетки і кишеньок, відсутність 20 предметів за 100кг дуже здорово вписується в геймплей. Поєднання предметів за типом: взяти балончик з репелентом в одну руку, запальничку в іншу і зробити вогнемет, або замість запальнички взяти пістолет і використовувати репелент як гранату вистріливши в потрібний момент. Викруткою дірявимо бензобак машини (так в реальному житті його не пробити), розганяємося, вискакуємо, підпалюємо залишився бензиновий слід, вогонь, вибух, вороги дохнуть, всі щасливі.

Пару слів про супротивників. Вони різноманітні, хочеться відзначити живі розломи, битви з якими дуже напружені і цікаві, і одержимих людей, різних за силою і якостями. Знищити вражіння можна тільки вогнем, чи буде це підпалена палиця або біта, вибух пляшки з віскі, або запальні патрони, особисто мені подобалося забивати одержимих чим-небудь поважче , поливати їх бензином і спалювати.Інтелектом супротивники не обділені, якщо ви направите в їх бік вогнемет, то вони будуть відступати і рявкать на вас, якщо будете цілитися з короткоствола, будуть стрибати і вивертатися від куль, реакція дуже реалістична. Так само є різна дрібниця на зразок величезних комарів та тарганів, але вони більше дратували ніж докучали.

Стиль оповіді як в містичному серіалі, є початок серії в якій нам освіжають пам'ять, що ми робили в минулому, сам сюжет, є закінчення, зазвичай на дуже цікавому моменті нас обривають титрами і пропонують зберегтися. Ця ідея здалася мені просто чудовою! Тривалість такої серії грамотно вписується в оповідання, я проходив по одній главі в день. Дуже хотілося по дві, але дуже подобалося відчуття таємниці і секрети розвитку подій. Ця задумка просто підкорила мене.

Сюжет цікавий, спостереження за його розвитком доставляє масу задоволення, нитка взаємопов'язаних речей і послідовність не плутаються, а навпаки набувають чіткість і ясність. Єдина гра за 5 років де сюжет викладається дуже якісно і продумано.

Плюси

+ незвичайна і єдина у своєму роді система взаємодії з зовнішнім світом. Двері можна відкрити ключем, підібрати код, а можна просто вибити сокирою.

+Реалістична фізика. Бували глюки начебто смерті від падіння з 2см висоти, але компенсація зразок поширення вогню і ворушіння предмета в руках з допомогою мишки (як же пішло звучить), компенсують це з лишком.

+Реалістичний інвентар . Він незвичний і трохи незручний, але зате атмосфера гри не пропадає.

+Графіка виглядає і зараз гідно.

+Напружені бої і перестрілки змушують неабияк понервувати.

+Спосіб повестования.

Мінуси

-Занадто чутливе керування транспортом, таке відчуття, що ведеш картонну коробку.

-Доводиться довго звикати до управління.

-Глюки з фізикою, їх багато і вони кумедні.

Висновок: гра 2013 року особисто для мене. Після свого виходи гідних конкурентів цій грі я не пригадаю. Гра шикарна від і до. Є огріхи але їх просто не помічаєш. Всім хто не грав настійно раджу пограти, перші півгодини дуже непросто витерпіти, але потім...

Моя оцінка 11 з 10

Категорія: Огляд ігор | Додав: 03.12.2017
Переглядів: 245 | Рейтинг: 0.0/0