Alekhine's Gun
Гра, яка нині відгукується на Alekhine's Gun, — це Death to Spies 3, продовження історії про таємного агента Семена Строгове. Перша частина вийшла ще в 2007-му, через два роки студія Haggard Games і «1С» випустила сіквел «Смерть шпигунам. Момент істини», а ще через рік анонсували Death to Spies 3. Однак у 2011-му році видавець вийшов з проекту, і розробники продовжили тягнути цю лямку в гордій самоті.

Не вони опустили рук і тоді, коли кампанії по збору коштів, запущені на Indiegogo і Kickstarter (в 2013-му і 2014-м відповідно), однаково не увінчалися успіхом. Замість цього знайшли нового видавця, в черговий раз підкоригували концепцію, змінили назву гри і нарешті випустили її в березні 2016-го, практично одночасно з релізом Hitman. Вгадайте з двох раз: що з перерахованого вище робити не варто?

Тут є цікаві міні-ігри, пов'язані зі зломом замків і підбором кодів до сейфів.

Один у полі

Проблема, звичайно, не в зміні назви та концепції. Нагадаю, що спочатку розробники планували додати в команду до Семена Строгову двох напарників — агентів Віктора Ковальова і пекучу брюнетку Ольгу Годунову-Лопес. І ми повинні були б перемикатися між трьома персонажами, щоб в потрібних місцях використовувати їх унікальні здібності. У 2014-му році автори уточнили, що вирішили обмежитися одним-двома рівнями з одночасною грою за Строгова, Ковальова і Ольгу. У підсумку в Alekhine's Gun таких рівнів немає взагалі.

І це правильно. Враховуючи всі складнощі, з якими зіткнулися розробники і, м'яко кажучи, обмежений бюджет, вони навряд чи змогли б якісно реалізувати таку концепцію. А так в цілому все цілком іграбельних: в ролі агента Строгова ми проходимо місії, де потрібно кого-небудь усунути, викрасти, вкрасти важливі документи і так далі.

В залежності від якості проходження, від того, скільки разів ви підняли тривогу, скількох вбили, скільки трупів було виявлено, видають рейтинг і окуляри репутації. На останні у перервах між завданнями можна придбати нову екіпіровку, наприклад пістолет з глушником або боєприпаси з транквілізатором. Строгов все так само може тихо підкрастися ззаду, щоб задушити ворога зашморгом або приспати хлороформом, а потім переодягнутися в його вбрання. Якщо ж пристрелить, то на високій складності взяти чужий костюмчик не вийде.

Всі місії об'єднані спільним сюжетом, закручених навколо вбивства президента СШАКеннеді (John F. Kennedy) — так-так, після Великої Вітчизняної Семен Строгов не пішов у відставку, і в якийсь момент керівництво попросило його допомогти «американським товаришам» з ЦРУ розкрити підступну змову.

Для отримання максимального рейтингу і очок репутації строго не рекомендується вбивати когось крім ваших головних цілей.

Іноді краще мовчати...

А от багатозначно подивитися в очі тим, хто вирішив випустити Alekhine's Gun практично одночасно з Hitman, дуже б хотілося. Зрозуміло, що у нової гри про лисого кілера також є свої проблеми і недоліки, але на її тлі Alekhine's Gun все одно виглядає як студентська самодіяльність на тлі голлівудського блокбастера.

Взяти той же сюжет. Так, автори стримали обіцянку і вперше помістили Строгова в простір повноцінної історії. У сценарії знайшлося місце і флешбэкам, чия дія відбувається під час Другої світової, і абсолютно новим американським пригод» нашого героя — він, зокрема, побуває в заміському байкерському клубі, на борту авіаносця Essex, в секретному американському бункері.

Але ось те, як ця історія поставлена... Дешеві і навіщо-то неймовірно розтягнуті графічні заставки, а також велика кількість штампів про те, що шпигун не повинен нікому вірити, про підступність і зраду, про колишніх нацистів, знайшли новий прихисток, — це півбіди. Добиває справа зовсім жахливе озвучування. Судячи з усього, робили його самі розробники — абсолютно невиразними голосами, ламаною англійською і з жахливим акцентом. Плюс постійні граматичні помилки в текстах. У підсумку все це більше скидається на пародію, ніж на сувору шпигунську драму.
Електричний кілер

Сам ігровий процес і стелс-механіка в Alekhine's Gun також програють останнім Hitman в розмаїтті можливостей. Так, тут є великі, непогано деталізовані карти, де кожну ціль завжди дозволяють вирішити різними способами. Але все, як правило, зводиться до очевидних варіантів — або йти напролом, або переодягнутися/отруїти/вбити струмом. В деяких випадках можна підмішати в напій снодійне або що-небудь гірше, щоб викликати напад діареї і виманити кого-небудь в туалет.

Деякі види зброї можна модифікувати.

Семен Строгов раніше, напевно, був електриком: з рівним задоволенням він підлаштовує нещасні випадки з застосуванням електрики і для німецького доктора, і для німецького ж вченого, і для відвідувача американського байкерського клубу, обожнює грати на електрогітарі. Кого-то ще можна вбити ін'єкцією повітря, але дійсно незвичайних, цікавих варіантів усунення цілі тут небагато.

Строгов вилітає...

У новій грі Семен вміє спритно лазити по парапетів і балконах, вирубувати опонентів в ближньому бою, душити сплячих подушкою та ховатися за укриттями. А ще він може усувати або вимикати джерела світла, використовувати режим особливого зору, що підсвічує важливі для проходження предмети і персонажів, і навіть імітувати якусь діяльність, наприклад у формі охоронця встати біля дверей і строго дивитися по сторонах. Але ось кидати предмети, щоб відволікати або, навпаки, приманювати охоронців, Строгов чомусь розучився. Можливості ховати тіла теж обмежені порівняно з Hitman — найчастіше ми просто змушені складати трупи в якомусь закутку. Самим ховатися у шафах і ящиках не можна.

Є проблеми і з дизайном деяких карт — вони виглядають штучно роздутими і порожніми, ніби автори хотіли реалізувати тут щось цікаве, але недоробили їх. При цьому тут ви не почуєте якісь цікаві розмови між NPC — як правило, вони озвучують лише фрази-натяки на можливість виманити мета до телефону, принести їй отруєну їжу і так далі.

ІІ веде себе дивно: то охоронці бачать ваші підозрілі дії через половину карти, то не помічають труп колеги, що лежить буквально в парі метрів від них. Нарешті, Alekhine's Gun відверто погано зроблена з технічної точки зору — постійні вильоти на робочий стіл, засмикана анімація, проходять крізь текстури персонажі...

За ці одинадцять місій які тільки професії не доведеться змінити Строгову!

***

Зрозуміло, що порівнювати Alekhine's Gun і нову Hitman не зовсім коректно — занадто різні бюджети і різні можливості. Але ж колись порівнювали і називали Насіння Строгова чи не російською Хитменом! Проблема в тому, що третя частина «Смерть шпигунам» (будемо називати речі своїми іменами), за великим рахунком, так і залишилася на рівні гри з 2007-го року. Звичайно, у неї є свої достоїнства і вже точно знайдуться свої прихильники, особливо з числа фанатів минулих ігор серії. Але, як не крути, які відмовки і виправдання не вигадуй, сьогодні, в 2016-му, в такому вигляді це вже не «російська Hitman», а «Hitman для бідних».

Плюси: нелінійне проходження місій; різні способи усунення цілей; завдання проходять в різних країнах і навіть у різні часові періоди; з'явився зв'язний сюжет.
Мінуси: морально застаріла графіка; баги і вильоти; у стелс-механіки не вистачає деяких функцій; є проблеми з дизайном карт, ІІ і управлінням.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 02.11.2016