Alane Wake

Вітаю, сьогодні ми поговоримо про один дзвінок, яку нарешті портувати на ПК.

Про початок гри

Ми бачимо сон, кошмар письменника і за сумісництвом головного героя – Алана Уейка.

Алан поспішає на маяк на машині, не пам'ятаючи, навіщо і чому, він не помічає автостопщика на трасі і збиває його, Алан підходить до нього і виявляє, що він мертвий і його перші думки: Мене посадять у в'язницю, я більше ніколи не побачу Еліс. Але він продовжує рух до маяка. Пройшовши досить велику відстань він зауважує, що автостопник, якого він нещодавно збив, встає і в ту ж мить телепортується ближче до нього з сокирою, Алан намагається від нього втекти, разом з цим слухаючи репліки автостопщика і розуміє, що це персонаж над яким він працював у своїй книзі. Автостопник приймає вигляд торнадо або щось в цьому дусі і нам, отже, треба швидко втекти від нього, по дорозі ми зустрічаємо хлопця, який незабаром гине від колото-різаних ран сокири, а ми замкнені в будинку і це не найбезпечніше місце, нам, виходить, вибратися з будинку. Після цього, нас вітає дух світла (По-іншому я його назвати не зміг). Він нам пояснює, що це "темні сутності" (у вигляді гномика) пошкодити не можна, поки їх захищає тьма. Для цього нам треба його збити світлом, в нашому випадку ліхтариком, але темрява все ще володіє тілом, тому треба добити простим зброєю, в даному випадку револьвером. Після невеликого курсу по виживанню, він нас залишає, і Алан прориваючись через натовпу "одержимих" добирається до маяка, на цьому сон закінчується. Алан прокидається в машині, яка знаходиться на поромі, разом з дружиною Еліс. Далі цю тему ми обговоримо в сюжеті.

Ми граємо за відомого письменника Алана Уейка. Відомий він тим, що пише хороші книги на тему жахів, але в останні роки, у нього творча криза. Тому він їде разом з дружиною на відпочинок в маленьке містечко Брайт Фоллз. Алан разом з дружиною під'їжджають до закусочної, щоб взяти ключі. Алан не звертає увагу на те, що ключі йому віддає дивна дама в чорному, тому що у нього боліла голова від офіціантки (його шанувальниці).

Прибувши до будинку Алан, лагодить електрика і Еліс приготувала йому не найкращий сюрприз – друкарську машинку, пояснюючи це тим, що він може знову почати писати і до того ж дає йому пораду поїхати до психолога, який займається з людьми "творчого" плану. Алан в люті виходить на пристань поміркувати, як раптом він чує крики Еліс, він біжить до хати і виявляє, що Еліс у воді, він стрибає за нею і.....

Алан прокидається через тиждень в розбитій машині не тямлячи, що сталося, але пам'ятаючи, що з Еліс трапилося щось погане. Алан ставить перед собою мету дістатися до заправки, щоб зателефонувати в поліцію. Алан зустрічається з "одержимими". Зустріч не сама приємна, але досить узагальнююча, що ліхтарик проти сокири, не така вже й погана ідея.

Алан доходить до заправки і бачить себе в телевізорі. Детальніше Про це.

Алан, щоб врятувати Еліс від темряви, написав рукопис, яка відбуватиметься з ним же. Тим самим ми переживаємо події свого ж творіння. Що ще цікаво, це те, що ми можемо знаходити сторінки рукопису до події, тим самим бути обізнаним про подію наступним.

Про сюжет досить, поговоримо про геймплеї.

Геймплей будуватися на проходження темних місць з ліхтариком і зброєю і відстрілом "одержимих". Можна просто світити ліхтариком не витрачаючи при цьому батарейки, а можна посилити світло, але тим самим ми витрачаємо батарейки, але вони автоматично відновлюються протягом певного часу. Є різні види зброї – пістолет, дробовик, мисливська гвинтівка, сигнальний пістолет. З револьвером ми майже завжди і патрони до нього ми знаходимо найчастіше, а ось дробовик і гвинтівка зустрічаються дуже рідко, а сигнальний пістолет і того рідше. Потім у нас з'являються сигнальні вогні і світло-шумові гранати, які сильно спрощують нам життя. Але не завжди нам доведеться боротися з темрявою, нам ще доведеться тікати від копів. Так само реалізована система переміщення з допомогою транспортних засобів, у вигляді автомобілів, але розробники відмовилися від відкритого світу.

Думка автора

Гра іноді гра здається страшною, але мені людині, яка без роздуми біжить полчища ворогів, але при цьому, знаючи, що у моїх ворогів немає вогнепальної зброї і більш-менш хорошого ШІ, і при цьому, маючи найпотужніше зброї в грі – ліхтарик, гра не здається страшною. Вона перетворюється в гру такого плану: біг-шифт, світло, постріл або при порожній обоймі - бігти і не озиратися.

Але при цьому гра затягує, якщо ви думаєте, що ви розчистили собі дорогу і вже хочете запускати генератор, для того, щоб включити світло і перевести дух, то пару ударів сокири швидко змусить засумніватися в безпеці, єдине безпечне місце в грі – це світло. Та й якщо пощастить і світло не пропаде містичним чином. Граючи на високій складності, ви не будете шарахатися від кожного скрипу, ви будете шарахатися від натовпів ворогів і за сумісництвом ударів важких, гострих предметів.

Графіка, звук.

Графіка хоч і 2010 року, але очі не ріже, я думаю все після л. А. Нуар зі сльозами не зможу дивитися на анімацію облич персонажів, але тут на диво все досить непогано, але і не добре. А озвучка і звук-це вищий пілотаж, я сиджу і пишу ці рядки під чудовий саундтрек.

Загалом, графіка була відмінною в свій час, але зараз, вона не відмінна, не погана. Золота середина між красою і продуктивністю.

Гра просто шедевр, не можна не відзначити мої тріумфування з приводу портування на ПК.

Гра бере свої заслуговують 10/10.