ADR1FT
Науково-технічний прогрес не стоїть на місці — з кожним днем людство винаходить все нові і нові пристрої та машини, покращує вже існуючі і не думає зупинятися на цьому шляху. Одним з флагманів такого розвитку є комп'ютерна техніка — ще три десятки років тому вважалося, що «640 кілобайт вистачить кожному», а сьогодні невеликий смартфон не поступається по продуктивності середнього офісного PC.

Як не дивно, стрімкий розвиток доступних пересічному користувачеві комп'ютерних технологій — велика заслуга відеоігор. Не вимагай черговий хіт всіх великих обчислювальних потужностей, на які споживач готовий розщедритися, дивись, і не було б зараз настільки продуктивних машин, якими володіють не інститути та організації, як півстоліття тому, а практично будь-яка людина.

Перші кадри навряд чи залишать вас байдужими.

Втім, за останні півтора десятка років у цьому плані ми спостерігали тільки кількісний розвиток — збільшувалися показники частоти процесора, росли обсяг оперативної пам'яті і потужність відеоприскорювачів, а чого-то нового донедавна запропонувати ніхто не міг. І тут в справу вступив краудфандінг — пряме фінансування окремих ентузіастів, що не знайшли видавця або не бажають зв'язуватися з ним. Хтось збирав гроші на ігри або музику, а Oculus VR замахнулася на давню мрію всіх любителів «віртуальної реальності» — ті самі «окуляри», що дозволяють побачити те, що відбувається в грі буквально своїми очима, а не на невеликому екрані монітора. 28 березня цього року стартував продаж комерційної версії шолома, а разом з нею вийшла пачка ігор, «заточених» під використання Oculus Rift. ADR1FT серед них, мабуть, найяскравіший (як в буквальному, так і в переносному сенсі) представник.

Земля в ілюмінаторі

Гра щосили експлуатує популярну останнім часом тему космосу, а сюжет підозріло нагадує фільм «Гравітація» трирічної давності: головна героїня — жінка-астронавт після аварії на космічній станції залишається абсолютно одна і змушена боротися за виживання, використовуючи будь-які підручні засоби. Якщо хтось ходив на цю картину в кінотеатр, то, напевно, повинен пам'ятати відчуття від чудової краси відбувається на екрані. ADR1FT викликає схожі почуття — навіть без Oculus Rift тут все настільки красиво, що перший час просто-напросто милуєшся оточенням. Робити скріншоти космічних пейзажів, присмачених уламками зруйнованої станції, можна практично без перерви, навіть не обтяжуючи себе вибором експозиції і постановкою знімка (тут кожен кадр — невеликий шедевр).

Без сумніву, з тутешньої графікою мало що зрівняється — і справа не тільки в технології. Дизайнери знають свою справу не гірше розробників Unreal Engine 4, який використовувався при створенні ADR1FT. Білосніжні поверхні елементів станції, безмежна глибина космосу, величезна Земля, на нічній стороні якої видно вогні міст і смуги полярного сяйва, дзеркальні краплі води в невагомості... Лаври самої красивої гри, що зображає космічну техніку, дістануться ADR1FT надовго.

Станція досить велика — навіть у зруйнованому стані масштаб орбітального будівництва вражає.

Що приємно, всі ці краси не висувають якихось захмарних вимог до «заліза», а з помарок можна згадати лише зрідка помітну «прогрузку» об'єктів на межі видимості.

Кисневий голод

Оговтавшись від перших захоплень і перевівши дух, можна приступати безпосередньо до гри. З самого початку дає про себе знати досить незвичне управління — навіть використовуючи геймпад, доведеться витратити якийсь час, щоб пристосуватися. У невагомості зовсім не обов'язково весь час тримати двигуни скафандра включеними — досить коротких імпульсів, щоб почати повільно, але впевнено рухатися до мети. Надміру «газувати» не рекомендується ще й тому, що кількість кисню для дихання безпосередньо пов'язане з паливом для двигунів.Трохи не встежив — запас знижується до критичних значень, героїня починає судорожно задихатися і доводиться «рестартовать». Недолік кисню відчувається весь час; добре, що серед уламків станції постійно зустрічаються невеликі капсули, завдяки яким вдається протриматися ще трохи.

Через деякий час постійна гонитва за повітрям починає дратувати. Милуватися красотами особливо ніколи — треба шукати спалаху маячків, що позначають капсули кисню, так судорожно клацати по кнопці сканера, щоб він присвітив на екрані і радарі місце, де можна поповнити запаси. З часом зберігається в скафандрі обсяг дихальної суміші можна збільшити, але й тоді її пошук залишається пріоритетним завданням нашого астронавта.

Загроза задихнутися далеко не єдина — головну героїню може вдарити струмом з обривків силового кабелю або прибити вертяться уламками станції. Проте ці небезпеки особливо не докучають — аж надто легко їх уникнути.

Коли внизу настає ніч, поверхня Землі розцвітає вогнями безлічі міст.

Само собою, подорожуємо по руїнах космічного корабля ми не просто так — треба знайти спосіб повернутися назад. Для цього необхідно полагодити деякі системи, дістатися до рятувального човна і постаратися не загинути по дорозі. Ну прямо як в «Гравітації», правда? А ось і ні — змушений розчарувати всіх, хто смакує геймплей, який не поступається фільму за напруженням пристрастей. Нічого подібного в ADR1FT ні — не буде ні відчайдушних спроб дістатися до віддалюваною в нескінченність космосу станції, ні масованого обстрілу залишків станції космічним сміттям, ні якихось особливих труднощів із запуском обладнання. Замість цього — повне смутку подорож від одного кисневого балона до іншого, спроби розібратися в місцевій системі навігації (радар на рідкість незручний) і все зростаюче роздратування від черепашачою швидкості головної героїні.Маршрут подорожі напружує не менше — перельоти типу «пройди через довгий коридор, натисни одну кнопку і повертайся назад тим же шляхом» тут швидше правило, ніж виняток.

До всього іншого, розробники не зважилися на досить сміливий крок, зроблений творцями все тієї ж «Гравітації», в якій немає звуків у вакуумі (їх і не повинно бути в реальності) — лише музика, звуки дихання, радіопереговори і шум від зіткнення скафандра з різними матеріалами. У ADR1FT ж все звично — чути тріск електричних розрядів, електронний писк обладнання, звуки ударів і інші ефекти. Красиво, але ні разу не атмосферно. Про музичний супровід і говорити не хочеться: композитори гри, мабуть, вирішили, що нагнітати обстановку, включаючи на повну гучність якусь какофонію, — відмінна ідея.

Перші півгодини відбувається на екрані захоплюєшся, потім чекаєш, коли нарешті почнеться гра, наступний годину відверто сумуєш, а потім вже не можеш дочекатися, коли це закінчиться. Радує тільки те, що десь на цьому моменті ADR1FT і підходить до свого завершення (на все про все піде години три від сили).

Приз за кращу роль другого плану дістається кисневого балончика!

***

ADR1FT не можна назвати повноцінною грою. Це демонстрація можливостей Oculus Rift і движка Unreal Engine 4 — досить вражаюча, треба сказати, але не більше. Геймплея в творінні THREE ONE ZERO трохи більше, ніж Dear Esther, а сюжету — менше. Примітивний симулятор космічного складальника пляшок з киснем — на жаль, це все, що розробники змогли вичавити з багатообіцяючою концепції.

Плюси: чудові графіка і дизайн; навіть без використання шолома віртуальної реальності відбувається вражає.
Мінуси: абсолютно примітивний геймплей; невдале музичний супровід; дратує повільність головної героїні.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 02.11.2016