ABZÛ
Твір Метта Нави (Matt Nava) і студії Giant Squid пропонує зануритися на дно океану, але не в пошуках скарбів або таємниць світобудови, а за самими лише емоціями. В ігровій індустрії впевнено перемагає постмодернізм. Що в нещодавно захваленной Inside, що в Abzu ми розрізняємо щось глибокодумне, але, швидше за все, позбавлене сенсу. Залишається тільки розслабитися і отримувати задоволення.

Хто живе на дні океану?

Дівчина, справжню природу якій автори розкривають на півдорозі до розв'язки, досліджує океан, зрідка стрибаючи по-дельфиньи над його поверхнею. Хоча героїня подає ультразвукові сигнали на манер локації китів-білух, взаємодія з світом тут мінімально — прямо як в Journey, попередньому проекті Нави. З іншого боку, коли короткий сигнал змінює поведінку косяка з декількох сотень риб, у вас мимоволі завмирає серце. Тому що симуляція водного життя виконана в Abzu на славу: пластика риб взята з натури, хижаки полюють, зграї блакитних хірургів снують навколо коралів, водорості колишуться в ритмі хвиль. І ця картина не розпадається на фрагменти, в будь-який момент вона цільна і самодостатня — ось вам ще один аргумент на користь ігор як мистецтва. Візуальний екстаз здорово підкріплюють симфонії Остіна Уінторі (Austin Wintory) — композитора Journey, The Banner Saga і Assassin's Creed: Syndicate.

Abzu не дає героїні загинути і не ставить перед геймером складних завдань: замість перевірки рефлексів в ній медитація, замість дизайну рівнів — краса, замість «босів» — жителі глибин ніби черепах, дельфінів, ламантинів і китів, за яких можна чіплятися, як за буксирувальник. Набридло ворушити ластами? Присядьте на обеліск для медитації: за вас попливуть інші — скажімо, толстоголовые губани. А ще так простіше розгледіти пропущені секрети. За винятком спринтів у водяних вихорах, ритм гри такий, яким його робите ви.

Зате складнощів — кіт наплакав. Головоломки зводяться до відкривання воріт, взаємодії з дрона-помічниками чи пошуку черепашок, а щоб ніхто не заблукав, океан поділений на локації. Для завершення чергового етапу подорожі досить проплисти крізь руїни, залишені на дні стародавньою цивілізацією (тільки ледачий не побачить натяку на Атлантиду). Загадковості додає і те, що руїни на кшталт сполучених посудин пов'язані з світом духів, плодящим форми життя від контакту з героїнею.Спочатку сліди культури — рідкість, але в міру просування до неї однієї відомої мети дівчина потрапляє в підводне місто з залами, галереями і прикрашеними в наслідуванняворіт Іштар стінами. Тут глазур на цегляній кладці оповідає про життя якоїсь раси і її зв'язку зі світом гри.

Природа теж художник, і в Giant Squid про це знають.

Але розпис — не єдина відсилання до міфології Межиріччя. Стародавні шумери вірили, що під землею є океан, живить всі водойми на поверхні. Вони назвали його Апсу — саме так, як називається гра. Оскільки Метт Нава не тільки розробник, але і завзятий дайвер, він прагне показати океан як образ, а не конкретне місце. Всесвіт Abzu ніби поза часом і біологічних умовностей. То ми серед персонажів мультфільму «У пошуках Немо», то потрапляємо в крейдяний період, де клацають щелепами дунклеостеи, ворушать щупальцями амоніти і неквапливо переміщують свої багатотонні туші эласмозавры. Для Нави океан не просто місце на карті або в історії, і цим переживанням він успішно ділиться з нами.

Життя починає і виграє

Ще один аспект філософії Giant Squid — конфлікт природи і технологій, будь вони хоч сто разів корисними і фантастичними. У всесвіті Abzu співіснують два начала: прекрасне пов'язане з флорою і фауною, а потворне — з залишеними в безодні механізмами. Навіть найстрашніша акула все одно великолепнее машини, б'є хижака струмом. Ось чому історія з великою білою акулою навмисно зроблена такою ж зворушливою, якими бувають хіба що мультфільми Хаяо Міядзакі (Hayao Miyazaki). У певний момент розумієш, що зайнятий якщо не порятунком тутешнього життя, то як мінімум її підтримкою. І це, мабуть, єдина суть.

Не намагайтеся повторити в домашніх умовах.

***

Abzu розкриває себе без тексту й виразного сюжету, але за допомогою фарб, руху, звуку. Це більше витвір мистецтва, ніж власне гра. Адже тут немає ні битв, ні складних завдань, ні навіть загроз — лише безодня спокою на строкатій палітрі. І добре, що в індустрії, частіше робить ставку на змагання, екшен і агресію, знайшлося місце для такої гарної дива, де для виклику бурі емоцій досить плисти за течією. Але якщо шукаєте не тільки естетику, але ще і геймплей — пропливайте повз.

Плюси: приголомшлива передача фарб і життя океану; приємні дизайн і музика; спосіб відпочити від суєти; добро перемагає.
Мінуси: тут більше бачиш, ніж граєш; передісторія світу не розкрито; сюжет рудіментарен; подорож виявляється дуже коротким.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 29.10.2016