7 Mages
Старомодні покрокову RPG в дусі Wizardry і Might & Magic про те, як загін бравих героїв різних рас і класів зачищає підземелля і інші повні небезпек локації, залишаються напрочуд популярними — згадайте хоча б дилогію Legend of Grimrock і Might & Magic X: Legaсy. Інді-розробники дуже часто випускають такі ігри, а японці взагалі від них без розуму. Нещодавно ось на PC вийшла Stranger of Sword City, де класична механіка з переміщенням по клітинках сусідить з нещадною аніме-стилістики і лупоглазыми хлопцями і дівчатами. 7 Mages — гра з жанру, і їй теж є чим здивувати.

Харизмою — за цінами!

Сім відтінків сумного

Навесні 7 Mages вийшла на мобільних платформах, а в кінці червня покинула інкубатор «Раннього доступу» Steam. Ставлення більшості до таких кульбітів відомо — мовляв, чергова мобільна виріб відвідала наші пенати. Знову що-небудь «казуальне», обрізане, з поганим управлінням і застарілою графікою. І спочатку творіння Napoleon Games викликає схожі асоціації.

Зав'язка — примітивніше нікуди. Починаємо ми одним персонажем, а потім потрібно знайти ще шість магів, щоб на прохання місцевих селян захистити якийсь місто від інших магів — диких. Примітивними хочеться назвати і діалоги (хоча іронія і в них, і в описах все ж прослизає), і рольову систему. Генерація персонажа обмежується вибором статі і визначенням стартових параметрів, яких всього чотири — сила, спритність, магія і харизма. Остання, зрозуміло, не впливає на ймовірність дозволити який-небудь складний конфлікт мирним шляхом, а в основному на ціни в магазинах.

Ніяких магічних спеціалізацій і складносурядних рас, начебто прямоходячих ящірок або розумних грибів, 7 Mages немає. Навіть гномів і ельфів не завезли — людина тут звучить гордо і самотньо... Зате багато різних заклинань і бойових прийомів аж для п'яти типів зброї — стрілянина в різні боки, нищівний удар, атака по колу і так далі. Але і тут спрощення: досить вивчити що-то з цього один раз, і потім цей прийом або «спелл» буде доступний всім членам вашого магічного загону.

Нарешті, подібні ігри — завжди ще і про виживання в темних приміщеннях. У 7 Mages теж потрібно розташовуватися на нічліг, щоб відновити здоров'я і ману, а голод втамовується їстівними припасами. Але ось запалювати факели і розсіювати ними темряву в грі чомусь не треба — перше ж підземелля буде і підсвічується смолоскипами так, немов його обслуговує який-небудь середньовічний зразково-показовий ЖЕК.

У грі досить докладний журнал. І так, вона переведена на російську.

Загадки магів

Але чим далі в ліс (і в підземеллі), тим більше переконуєшся, що 7 Mages все ж набагато різноманітніше, цікавіше і складніше, ніж здається спочатку.

Тут дуже багато пазлів в дусі Legend of Grimrock. Загадки не складні, але часом досить заковыристы і, що називається, з родзинкою. Де-то ми просто приводимо знайдені кнопки або ставимо що-небудь важке на натискні плити, а десь потрібно зрозуміти, як розташувати саркофаги в одній кімнаті так, щоб в інший можна було подолати ями і пройти далі.

Для виходу з деяких ситуацій нам дозволили розділяти членів загону. Іноді потрібно банально підняти одним персонажем іншого на ліфті або встати на різні плити, але є завдання та цікавіше. Наприклад, ваших героїв кинуть в різні камери на рабовласницькому судні, і доведеться поламати голову: як відкрити камеру, а потім скинути томящемуся в катівнях ключі, вирвані з рук охоронців? Це, погодьтеся, вже ближче до чистих адвенчурам.
У 7 Mages досить незвичайних ситуацій. Щоб знайти колег по магічного ремесла, ми не тільки вибираємося з рабовласницького полону, але і блукаємо по болотах, міркуючи, як би не загрузнути, і спускаємося на дно морське. А потім ще й піднімаємося під самі хмари, де доводиться боротися з якимись літаючими тварюками.

Тільки ці зомбі не доставлять вам ніяких турбот.

Музично-бойової хардкор

Тепер — про «олдскульності». Вчителів, щоб дізнатися нові заклинання або підвищити, наприклад, загальна магічну майстерність, потрібно шукати самим. Або платіть тим, хто знає, де їх знайти. На карті доводиться вручну робити позначки, щоб не забути, де що (припустимо, магазини, яких тут величезна кількість) знаходиться.

І наставники, і торговці просять чимало грошей, і тих постійно не вистачає — доводиться тягнути в кишеню. А інвентар, на жаль, обмежений. Тобто ще потрібно купувати спеціальні подсумки, щоб розширити його. Навіть для того, щоб відкрити карту світу, ви повинні знайти спеціальну жінку і підсипати їй чимало золота (якщо, звичайно, ваша природна харизма і чарівність не надихнуть її на пристойну знижку).

Але найголовніше — покрокові бої. Навіть на нормальному рівні складності вони дійсно важкі — ваш неоперений загін з (спочатку) двох-трьох магів відразу ж виставляють проти велетнів, тролів і якихось морозних елементалів. І щоб здолати їх, доводиться не тільки пускати в хід заклинання і зброю, але і всіляко хитрувати, виманювати, розділяти персонажів, як-то тактично розставляти їх.І навіть використовувати в бою різні музичні інструменти, яких тут величезна кількість, — мелодії і навіть їх поєднання накладають різні корисні ефекти і прирівняні до заклинань, причому їх теж потрібно шукати, навчати і купувати.

В результаті отримуєш такий виклик, що забуваєш про все на світі і приходиш в себе тільки посеред ночі — з почуттям сну, голоду і глибокого задоволення від того, що твоя музично-бойова банда «Сім магів» все-таки дала жару цим холодним велетням!

Ні, це він не дубину урочисто вручає, а б'ється — і боляче!

***

7 Mages повільно запрягає, але потім не на жарт захоплює, змушуючи згадати про безсонні ночі, проведені за Wizardry 8 і Might & Magic V. Звичайно, і тієї, і іншої гра поступається, як і Legend of Grimrock — не вистачає масштабу, насиченості, повноцінної рольової системи. Але тут є головне — вона кидає виклик і винагороджує вас за зусилля почуттям глибокого задоволення і бажанням ну ось ще трохи пройти, дістатися, вбити цих гадів, накопичити на нове заклинання... А це сьогодні велика рідкість.

Плюси: дійсно складні тактичні бої; багато різноманітних пазлів і цікавих ситуацій; непогана графіка; можливість зіграти в бою на барабані або на гітарі.
Мінуси: простакувата рольова система; слабо прописаний світ; практично немає побічних квестів; слабкий сюжет.

Категорія: Огляд ігор | Додав: 30.10.2016